Senaste nytt

Om skådespelaren Vanna Rosenberg

Rollen som Karl-Berlin Jonssons “ömma moder” spelas av Vanna Rosenberg. Vanna debuterade som skådespelare 1991 i filmatiseringen av Agnes Cecilia, men det allra flesta förknippar henne med det populära humorkollektivet Kvarteret Skatan, där hon bland annat spelade rollen som Frida såväl på tv och scen som på vita duken. Innan, under och efter pandemin medverkade hon i den hyllade revyn Scalarevyn på Scalateatern.

 

Nyligen medverkade hon i SVT-julkalendern En hederlig jul med Knyckertz och dramaserien Udda veckor. Dessförinnan sågs hon i humorserierna Sommaren med släkten och Helt perfekt på Kanal 5. Vanna har även spelat i otaliga scenproduktioner på Stockholms stadsteater, bland annat Våra drömmars stad, Sweeney Todd, En fröjdefull jul, Drottning Kristina och Figaros bröllop. På scen har hon också spelat Oscarsrevyn på Oscarsteatern, Det flygande barnet på Orionteatern, Treater på Intiman, Nya drygare Uggla på Börsen och Spelman på taket och första uppsättningen av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på Scalateatern.

 

Vanna Rosenberg har bland annat belönats med Guldmasken för bästa kvinnlig huvudroll i Maken till fruar. Hon har även medverkat i en rad tv-produktioner såsom dokumentärserien Brevet till farmor, hyllade 30 grader i februari, Livet i Fagervik, 90-talsklassikern Rapport till himlen och revy-mockumentär Premiärdatum oklart på SVT. Hon har också spelat i långfilmerna Vilken jävla cirkus, Krakel Spektakeloch Hur många lingon finns det i världen? och i Peter Dalles långfilm Tills solen går upp.

 

Närmast ses hon i nyasläppta föreställningar av Scalarevyn och som en av gästerna i säsongens Bäst i test i SVT.

Byline:
Foto: Robert Eldrim, Medljus

Närmast på Scala

RECENSÖRERNA SKRATTAR ÅT DÖDEN

07 sep 19:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

15 sep 18:00
Läs mer

SVENSKA REVYN

18 sep 18:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

19 sep 18:30
Läs mer