Senaste nytt

Om manusförfattaren och skådespelaren Henrik Dorsin

Föreställningens berättare är Henrik Dorsin. Han inledde sin karriär som manusförfattare på Sagateatern på Lidingö där han under flera år var med om att skapa många föreställningar. Genombrottet var Slängar av sleven som senare följdes av Godkänd kvalitetsunderhållning och Näktergalen från Holavedsvägen.

 

Henrik är en av författarna i humorgruppen Grotesco som bland annat gjort tre tv-serier på SVT (den senaste, Grotescos sju mästerverkär flerfaldigt prisbelönad) och föreställningen Grotesco på Scala – en näradödenrevy på Scalateatern. De har även gästat Melodifestivalen.

 

2017 hyllades Henriks bearbetning av den klassiska operetten Glada änkan på Kungliga Operan i Stockholm, som blev en långkörare. Henrik och regissören Ole Anders Tandberg belönades med Svenska Dagbladets Operapris. Henrik har även erhållit bland annat Expressens satirpris Ankan, Hasse Ekman-, Karl Gerhard- och Thore Skogman-stipendiet och Karamelodiktstipendiet.

 

Som skådespelare är Henrik kanske mest känd för sin roll som Ove i tv-serien och långfilmen Solsidan och som en av medlemmarna i den hyllade och prisbelönade humorgruppen Grotesco. Senast han medverkade i en långfilm var som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson i Se upp för Jönssonligan 2020. Han har även spelat i filmer och serier som Grotescos sju mästerverk på SVT, Krakel Spektakel, Min så kallade pappa och LasseMajas Detektivbyrå – Skuggor över Valleby. Både 2016 och 2017 Guldbagge-nominerades han för Bästa manliga biroll för sina insatser i långfilmerna Flykten till framtiden respektive Flocken och 2014 samt 2018 utsågs han till Årets manliga skådespelare på Kristallengalan.

 

Men han har också medverkat i många scenföreställningar, som musikalerna Gentlemannen, Spamalot och I hetaste laget på Oscarsteatern. Operetten Glada änkan på Kungliga Operan, Grotesco på Scala – en näradödenrevy på Scalateatern och Näktergalen från Holavedsvägen.

 

2018 satte han för första gången på scen med Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton då på Scalateatern i Stockholm. Därefter har han spelat “sig själv” i Scala Revyn som också resulterade i tv-serien Premiärdatum oklart på SVT. Förutom en ny omgång av Karl-Bertil Jonssons julafton dyker Henrik snart upp i Ruben Östlunds nya film Triangle of sadness.

Närmast på Scala

Small Town Orchestra & Orgelparty Pop edition

Ikväll 20:00
Läs mer

SWING MAGNIFIQUE

15 jun 19:30
Läs mer

LA FIESTA CONTINUA

15 jun 21:00
Läs mer

RECENSÖRERNA SKRATTAR ÅT DÖDEN

07 sep 19:30
Läs mer