Pressmaterial FRÅN SCALATEATERN

Press

Pressrelease 30 maj 2022, Tomten ÄR Ensam kommer tillbaka!

 

Pressmeddelande ons 6 april:

Henrik Dorsins hyllade föreställning

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton sätts upp på nytt

Henrik Dorsins stora publiksuccé från 2018, julföreställningen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, sätts upp på nytt till julen 2022. Dorsins version av den klassiska julsagan av Tage Danielsson från 1975, sågs av över 35 000 personer och hyllades av kritikerna som bland annat kallade den en klassiker (Nyhetsmorgon) och en njutning (Svenska Dagbladet). Den här gången flyttar föreställningen ut från Scalateatern och in på Filadelfia vid S:t Eriksplan i Stockholm med premiär 23 november. Biljetterna släpps fredag 8 april kl 9.

 

– Jag är så otroligt glad att få spela Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton igen, dessutom med i stort sett med samma gäng. Det blir som en återträff där spelglädjen från sist kommer att infinna sig direkt, säger Henrik Dorsin.

Scalateaterns version av den klassiska Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en julmysig och svängig jazzmusikal. Den är trogen den animerade kortfilmen men utökar historien med mer musik i Gunnar Svenssons-anda, fler scener med Tage Danielssons karaktärer och med produktionsdesign av Per Åhlin, som tecknade och regisserade filmen från 1975. Precis som förra gången består ensemblen bland annat av Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg, Katrin Sundberg och Anton Lundqvist som gör huvudrollen som Karl-Bertil. Jazzbandet lett av Carl Bagge och sångerna han skrivit tillsammans med Henrik Dorsin återkommer, och så gör även Anna Vnuk som regissör och koreograf.

Nytt för i år är att dramatenskådespelaren Andreas T Olsson tar över rollen som Karl-Bertils pappa, den bullriga byrådirektören Tyko Jonsson. Dessutom flyttar ensemblen från Scalateatern till Filadelfia på Rörstrandsgatan i Stockholm. De blir då de första någonsin att sätta upp en teaterföreställning på Filadelfias scen.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton hyllades vid urpremiären 2018: Nyhetsmorgon kallade föreställningen redan en klassiker, Aftonbladet menade att den var underbar, Svenska Dagbladet beskrev den som en njutning och Expressen sammanfattade den som en varmhjärtad och musikalisk hyllning till den älskade folkhemssagan. 35 000 julsugna själar såg den i Stockholm den säsongen.

– Vi har aldrig upplevt en sådan efterfrågan på någon av våra föreställningar som efter Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Efter många mejl och telefonsamtal från längtansfulla biljettköpare är det uppenbart att det är fler än vi själva som vill ha Karl-Bertil som en återkommande tradition, säger Scalas producent Matilda Klein.

Föreställningen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton spelas vid ett begränsat antal tillfällen med premiär den 23 november 2022. Biljetterna släpps fredag 8 april kl 9 på ticketmaster.se

 

Berättaren: Henrik Dorsin

Karl-Bertil Jonsson: Anton Lundqvist

Karl-Bertils ömma moder m fl: Vanna Rosenberg

Tyko Jonsson, Karl-Bertils stränge fader m fl: Andreas T Olsson

Fru Bergdahl m fl: Katrin Sundberg

Byrådirektör H. K. Bergdahl m fl: Andreas Rothlin Svensson

Övriga medverkanden: Björn Wikström, Lisa Veronica Andersson och Isabelle Billstein

Regissör och koreograf: Anna Vnuk

Bearbetning och sångtexter: Henrik Dorsin

Kompositör: Carl Bagge

Produktionsdesigner: Per Åhlin

Scenograf: Pelle Magnestam

Musiker: Carl Bagge (piano), Martin Höper (bas), Per ”Texas” Johansson (träblås) och Per Ekdahl (trummor och slagverk)

Kostym/mask och perukdesigner: Susanna Rafstedt

Ljusdesign: Maria Ros

Om Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Sagan om 14-åriga Karl-Bertil Jonsson som tar paket från sitt extrajobb på posten och delar ut till de fattiga är en våra mest älskade berättelser. Boken skrevs av Tage Danielsson på beställning från bokförlaget Wahlström & Widstrand och användes som julhälsning till förlagets vänner julen 1964. Berättelsen publicerades därefter i Tage Danielssons bok Sagor för barn över 18 år. Filmversionen, i regi av Per Åhlin, hade premiär den 24 december 1975 på TV2 och har visats varje julafton på SVT sedan dess.

Filadelfia
Filadelfia på Rörstrandsgatan i Stockholm ägs av pingstförsamlingen Filadelfiakyrkan och invigdes 1930. Den gestaltades av Birger Jonsson och räknas som arkitekturstilen “funktionalismens” genombrott i Sverige. Byggnaden är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär ”att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Lokalerna används till stor del till konserter men Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton blir den första teaterföreställningen någonsin som sätts upp Filiadelfias scen.

Biljetter

https://www.ticketmaster.se/artist/sagan-om-karl-bertil-jonssons-julafton-biljetter/1163704

Biografier och pressbilder

scalateatern.se

Presskontakt

ILES PR, Helena Iles

[email protected], 0739 80 52 51

Scala Produktion

Matilda Klein/Producent Scalateatern

SAGAN OM KARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON 2022 

Artwork Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafon (klicka på bilden för att ladda ner)

Porträtt i karaktärer Sagan om Karl-Bertil Jonsson på Filadelfia

Föreställningsbilder Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton Foto: Robert Eldrim

Porträtt Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton Foto: Robert Eldrim/teckning Per Åhlin

PRESSRELEASE 50/50

Foto: Knut Koivisto

Den 3 november är det premiär på Scalateatern i Stockholm, för den folkkära komikern och skådespelaren Petra Medes nya humorföreställning 50/50 – en personlig, skämttät och drastisk soloföreställning om livet som 50+. 

Petra Mede är just nu aktuell som programledare för Let’s Dance och quizshowen Hjulet i TV4 samt med nya roman Svindlande stunder i Blackeberg. Samtidigt som den pågående karriären nått nya höjder har Petra hunnit fylla både 50, 51 och 52 – åldrar som visat sig inspirera till grubblerier så till den grad att hon bestämt sig för att förvalta reflektionerna i en ny, egenskriven humorföreställning om att vara 50+.

– Jag har fortfarande inte svalt att jag fyllt 50… för två år sen. Att även jag åkte dit till slut. Jag drabbades av en stark lust att prata för folket om detta. Ordet predika dök upp i mitt huvud. För mitt inre såg jag människor vallfärda till en fin privatteater i Stockholm, redo att betala för att höra mina visdomsord, berättar Petra Mede.

I föreställningen 50/50 reflekterar Petra Mede kring åldrande och hur hon hanterar sitt vardagsliv fullt av postitlappar, misslyckade matlagningsförsök, Jennifer Anistons Instagram, och en insjunknande rumpa. Med drastisk, personlig och generös humor funderar hon över livets futtigheter och gigantiska frågor för att visa att åldrande är precis så underbart och fasansfullt som man kan tro.

– Föreställningen handlar om att fylla 50, om att vara över på andra sidan. Om att äntligen kunna andas ut, för att sedan, snabbt som fan andas in och ta ny sats och gasa på upploppet. Och för första gången har jag skrivit vartenda ord själv. Och resultatet har blivit därefter, säger Petra Mede.

För regin står regissören, manusförfattaren och skådespelaren Anna Granath. Petra och Anna har tidigare samarbetat på tv-produktioner som Guldbaggegalan, Högklackat och Morgonsoffan och med boken Mera självkänsla än du kan hantera. Anna skapade den hyllade tv-serien Filip och Mona(tillsammans med William Spetz och Jens Östberg) i vilken hon spelade en av huvudrollerna. Hon har även arbetat med tv-produktioner som Hellenius hörna och Melodifestivalen.

– Vilken glädje att äntligen få göra en föreställning med min partner in crime, Anna Granath. Det finns få som känner mig bättre än hon. Och jag älskar att få möta publiken. Även om jag ibland tänker: skrattar ni bara för att vara snälla? Är ni egentligen mina vårdare allesammans, säger Petra Mede.

Mer om Petra Mede
Petra Mede fick sitt folkliga genombrott i humorprogrammet Parlamentet 2007. Samma år utnämndes hon till årets nykomling och året därpå till årets kvinnliga komiker på Svenska standup-galan. Sedan dess har hon varit en av Sveriges mest omtyckta komiker och programledare. Hon har programlett Melodifestivalen, Guldbaggegalan och QX-galan och 2013 gjorde hon en bejublad insats som programledare för Eurovision Song Contest – ett hedersuppdrag hon fick återvända till tillsammans med Måns Zelmerlöf 2016.

Som skådespelerska har hon medverkat i flera tv-produktioner, bland annat som den frånskilda mamman Katja i Bonusfamiljen (SVT/Netflix) och Min historiska pojkvän (TV4).

2008 gav hon ut boken Mera självkänsla än du kan hantera tillsammans med Anna Granath och 2020 romandebuterade hon med självbiografin Skam och högmod i Sävedalen.

Förutom att hon under 2022 är aktuell med humorföreställningen 50/50 programleder hon Let’s Dance (TV4) och quizshowen Hjulet (TV4) samt ger ut sin andra roman Svindlande stunder i Blackeberg(Norstedts).

Biljetterna släpps den 24 mars kl 9.00 på scalateatern.se

”50/50″produceras av Scala Produktion, Petra Mede Produktion och PMJ Artistgruppen.

Regi: ANNA GRANATH
Text: PETRA MEDE
Kostym: SOFIA RINGERTZ
Tekniker: PELLE MEYER
Scentekniker: OSCAR ENGSTRÖM
Speaker: JEPPE GROSS

Ekonomi: INGER ÖSTERBO
Biljettansvarig: NORA LITH OZAROWSKY
Juridik: CHRISTIANSON & CO
Försäkring: KRISTIAN WIGFELDT
Lanseringsbild & föreställningsbilder: KNUT KOIVISTO PR: HELENA ILES, ILES PR
Producenter: TOVA NYQVIST, CONRAD NYQVIST, PETER JANSSON

Tack till: MATILDA KLEIN

I föreställningen förekommer ett utdrag ur programmet ”Vetenskapsradion Historia”, producerat av Produktionsbolaget Prata för Sveriges Radio, 2022.

Av upphovsrättsliga skäl är ljudinspelning och fotografering från salongen ej tillåten.

Premiär torsdagen den 3 november 2022 på Scalateatern, Stockholm.

Speltid: ca 70 min utan paus.

SCALATEATERN
Teaterchef: CONRAD NYQVIST
VD: TOVA NYQVIST
Konstnärliga ledare: HENRIK DORSIN, MICKE LINDGREN
Scenchef: GÖRAN ”IGGE” IGGSTEN
Vaktmästare: ESTANI REYNOSO

 

 

 

 

 

Pressbilder Scalarevyn

 

Pressmedelande 30 augusti 2021

Publikrusning till succéföreställningen ”Scalarevyn” efter hyllad premiär

 

Förra veckan hade “Scalarevyn” premiär på Scalateatern i Stockholm och föreställningen har tagits emot varmt av både publik och recensenter. SvD skriver “Henrik Dorsin och Johan Ulveson, vilket radarpar, vilken tajming, vilken närvaro.”, DN att “vi nära nog skrattar på oss i de coronasäkrade bänkraderna.” och Kulturnytt att revyn är “en njutbar gåva att få uppleva.” Under fredagskvällen vann också gänget bakom föreställningen Kristallen för mockumentären “Premiärdatum Oklart” (SVT Play) i kategorin Årets humorprogram. Framgångarna har lett till en publikrusning och Scalarevyn har nu släppt upp ytterligare 31 föreställningar.

– Vi är otroligt glada, trötta och tacksamma. Nu hoppas vi bara att regeringen snabbt fixar så att vi kan få spela för full salong med vaccinpass, för biljetterna till den halverade salongen tar slut i blixtfart. Det borde vara en prioriterad folkhälsofråga nu – människor måste få tillbaka kulturen, säger föreställningens regissör Michael Lindgren.

När pandemin slog till våren 2020 pågick redan repetitionerna av Scalarevyn för fullt. Den färdigrepeterade föreställningen fick till slut ställas in på obestämd tid – och teatern skulle förbli stängd i ett och ett halvt år. Ett limbo skildrades genom en meta-komisk lins i den hyllade och Kristallen-vinnande SVT-serien ”Premiärdatum Oklart” (SVT Play). Nu när vaccinsprutorna står som spön i backen kan Scalateatern konstatera att de överlevt krisen, och äntligen har föreställningen kunnat ha premiär. Producent för ”Scalarevyn” och ”Premiärdatum Oklart” Matilda Klein säger såhär:

– De här dagarna har vi gått med gåshud! Det är en sån vinst att vi äntligen fick ha vår revypremiär, att Scalateatern och alla inblandade är kvar och att vi dagen efter premiären fick en kristall för vår pandemi-komedi. Det känns helt underbart att efter detta tuffa år se att publiken också längtat efter att få gå på revy och nu är sugnare än någonsin att komma tillbaka och skratta tillsammans med oss i salongen.

På scen står förutom manusförfattare Henrik Dorsin även de komiska virtuoserna Vanna Rosenberg, Johan Ulveson, den i humor-sammanhang något otippade Klas Hedlund som till vardags är aktad operasångare på Kungliga Operan, samt stjärnskottet Louise Nordahl känd från TV4:s “Mumbo Jumbo”. På scen finns även en för revyn noga sammansatt orkester under ledning av kapellmästare Per Ekdahl,med bland andra jazzmusikern och grammisvinnaren Per “Texas” Johansson och violinisten och Jazzkatten-vinnaren Josefine Runsteen. 

Pressröster om “Scalarevyn”:

“Scalarevyn är ett fyndigt fyrverkeri av sånger och sketcher…ett så generöst skrattpaket”

“…visst påminner det på bästa vis om de revyer Hasse Alfredson och Tage Danielsson satte upp.”
/Aftonbladet, 4 av 5 i betyg 

“precis det här jag har längtat efter i snart två år nu.”

”När Vanna Rosenbergs cubanska diva med fruktkorg i håret gnabbas kärleksfullt med Henrik Dorsins odräglige bandledare är det som att se Lena Nyman gnabbas med Gösta Ekman i Svea Hund.”
/Expressen

“Scalarevyn är en explosiv blandning av knäppt och sentimentalt, spralliga dansnummer och extravaganta kostymer. Och publikkontakt.”

“Dorsin bubblar av pur lycka över att äntligen få stå på scenen.”

“Ulveson är ett mimiskt geni, bara genom att titta på publiken kan han få den att gapskratta.”

“många kommer att fnissa sig genom hösten.”
/Svenska Dagbladet

”Vanna Rosenberg, föreställningens absolut klarast lysande stjärna…
Klas Hedlund, han sjunger ju som en annan Jussi, hans tenor trycker en tillbaka i sätet…
Louise Nordahl, Sveriges nästa stora komedienne…
Och så Henrik Dorsin. Det blir tröttsamt att beskriva hans stora begåvning…
Och då, då, kommer Johan Ulveson in och tystar sin yngre kollega… vi nära nog skrattar på oss i de coronasäkrade bänkraderna.”
/Dagens Nyheter

“det är en lustfylld, lekfull, lyxig revy,”
/Kulturnytt, Sveriges Radio

Pressmedelande 23 augusti 2021

https://mailchi.mp/iles/premir-fr-scalarevyn?e=97b00d1465

Henrik Dorsin väcker liv i Scalateaterns klassiska revytradition med “Scalarevyn” tillsammans med Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Klas Hedlund och Louise Nordahl. 26 augusti 2021 blir det äntligen officiell premiär för den uppmärksammade revyföreställningen “Scalarevyn”. Regi av Michael Lindgren.

Med “Scalarevyn” väcker Henrik Dorsin och Michael Lindgren liv i Scalateaterns klassiska revytradition tillsammans med några av Sveriges främsta musiker, skådespelare och dansare. På scen står förutom Henrik Dorsin själv även de komiska virtuoserna Vanna Rosenberg, Johan Ulveson, den i humor-sammanhang något otippade Klas Hedlund som till vardags är aktad operasångare på Kungliga Operan, samt stjärnskottet Louise Nordahl känd från TV4:s “Mumbo Jumbo”. På scen finns även en för revyn noga sammansatt orkester under ledning av kapellmästare Per Ekdahl, med bland andra jazzmusikern och grammisvinnaren Per “Texas” Johansson och violinisten och Jazzkatten-vinnaren Josefine Runsteen.

“Scalarevyn” är en generös föreställning präglad av spelglädje och genuinitet, där världar krockar, generationer möts och sanslöst trams blandas med musik och samhällsengagemang.

När pandemin slog till våren 2020 pågick redan repetitionerna av “Scalarevyn” för fullt. Den färdigrepeterade föreställningen fick till slut ställas in på obestämd tid – och teatern skulle förbli stängd i ett och ett halvt år. Ett limbo skildrades genom en meta-komisk lins i den hyllade SVT-serien ”Premiärdatum Oklart” (SVT Play). Nu när vaccinsprutorna står som spön i backen kan Scalateatern konstatera att de överlevt krisen, och äntligen får teatern öppna upp igen.

Sanningen är att planen var att fira Scalateaterns 100-årsjubileum med revy för några år sedan, men det drog ut på tiden och sedan kom corona. Så nu blir det 104-årsjubileum i stället!

Ensemble Henrik Dorsin, Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Klas Hedlund, Louise Nordahl

Orkester: Per Ekdahl – kapellmästare och trummor, Per “Texas” Johansson – blås, Ulric Johansson – bas, Andreas Grube – gitarr, Vladan Wirant – piano ,Josefin Runsteen – fiol, Annika Granlund – trumpet

Dansare: Anna Ståhl, Gabriella Kaiser, Oskar Störtebecker

Produktion: Manus: Henrik Dorsin, Regi: Michael Lindgren, Kompositör och arr: Per Ekdahl, Artwork: Jan Lööf, Scenograf: Bengt Fröderberg, Kostymdesign: Susanna Rafstedt, Ljusdesign: Staffan Sahlström, Ljuddesign: Andreas Grill, Koreograf: Anna Ståhl

Biografier

 

Michael Lindgren – regissör

Michael är regissör, manusförfattare, producent och skådespelare och har skapat föreställningar sedan han gick på lågstadiet. Genombrottet kom 2007 med Grotescos tv-debut, humorkollektivet som han var med och startade tillsammans med Henrik Dorsin. Därefter följde ytterligare två hyllade tv-säsonger och succé med scenföreställningen “Grotesco på Scala – ennäradödenrevy”. I rollen som sin Grotesco-karaktär Dj Trexx hamnade Michael också i internationellt strålkastarljus med låten “Tingeling” som framfördes i ett pausnummer i Melodifestivalen och rönte stor uppmärksamhet. Som regissör och manusförfattare ligger Michael bakom tv-serier som “Kontoret”, “Boy Machine” och såklart många Grotesco-avsnitt, som flerfaldigt prisbelönta “Flyktingkrisen – en musikal”. Han är också hjärnan bakom SVT:s kristallenbelönade satirprogram “Svenska nyheter”. Hösten 2020 kom Michaels regidebut på vita duken “Berts dagbok” och revy-mockumentären “Premiärdatum oklart” på SVT som han både skrev, regisserade och medverkade i.

Henrik Dorsin – manusförfattare och skådespelare

Henrik inledde sin karriär som manusförfattare på Sagateatern på Lidingö där han under flera år var med om att skapa många föreställningar. Genombrottet var ”Slängar av sleven” som senare följdes av ”Godkänd kvalitetsunderhållning” och ”Näktergalen från Holavedsvägen”. Henrik är en av författarna i humorgruppen Grotesco som vi bland annat har sett i Melodifestivalen samt i tre tv-serier på SVT (den senaste, ”Grotescos sju mästerverk” är flerfaldigt prisbelönad) samt på scen i ”Grotesco på Scala – en näradödenrevy” på Scalateatern. 2017 hyllades Henriks bearbetning av den klassiska operetten ”Glada änkan” på Kungliga Operan i Stockholm, som blivit en långkörare. Henrik och regissören Ole Anders Tandberg belönades med Svenska Dagbladets Operapris. Henrik har även erhållit bland annat Expressens satirpris Ankan, Hasse Ekman-, Karl Gerhard- och Thore Skogman-stipendiet och Karamelodiktstipendiet. 2018 förvandlade Henrik tv-klassikern “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” till en hyllad jazzmusikal som spelades för fulla hus på Scalateatern under julsäsongen och han har även varit med och skrivit manus till Tomas Alfredsons nya film “Se upp för Jönssonligan”.

Som skådespelare är Henrik kanske mest känd för sin roll som Ove i tv-serien och långfilmen “Solsidan” och som en av medlemmarna i den hyllade och prisbelönade humorgruppen Grotesco. Men han har också medverkat i många scenföreställningar, som till exempel musikalerna “Gentlemannen”, ”Spamalot” och ”I hetaste laget” på Oscarsteatern, operetten “Glada änkan” på Kungliga Operan”, ”Grotesco på Scala – Ennäradödenrevy” på Scalateatern och på Sverigeturné och den egna föreställningen ”Näktergalen från Holavedsvägen”. Han gjorde också rollen som sagoberättare i Scalateaterns uppsättning av jazzmusikalen “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. Henrik har även spelat i filmer och serier som ”Grotescos sju mästerverk” på SVT, “Krakel Spektakel”, “Min så kallade pappa” och “LasseMajas Detektivbyrå – Skuggor över Valleby”. Både 2016 och 2017 Guldbagge-nominerades han för “Bästa manliga biroll” för sina insatser i långfilmerna “Flykten till framtiden” respektive “Flocken” och 2014 samt 2018 utsågs han till ”Årets manliga skådespelare” på Kristallengalan. Nyligen såg vi Henrik spela “sig själv” i revy-mockumentären “Premiärdatum oklart” på SVT och som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson i Tomas Alfredsons “Se upp för Jönssonligan”. 2021 dyker Henrik upp i Ruben Östlunds nya film “Triangle of sadness”.

Vanna Rosenberg – skådespelare

Vanna debuterade som skådespelare 1991 i filmatiseringen av “Agnes Cecilia”, men det allra flesta förknippar henne med det populära humorkollektivet Kvarteret Skatan, där hon bland annat spelade rollen som Frida såväl på tv och scen som på vita duken. På senare tid har vi sett henne i humorserierna “Sommaren med släkten” och “Helt perfekt” på Kanal 5. Vanna har även spelat i otaliga scenproduktioner på Stockholms stadsteater, bland annat “Våra drömmars stad”, “Sweeney Todd”, “En fröjdefull jul”, “Drottning Kristina” och “Figaros bröllop”. På scen har hon också spelat “Oscarsrevyn” på Oscarsteatern, “Det flygande barnet” på Orionteatern, “Treater“ på Intiman, “Nya drygare Uggla” på Börsen och “Spelman på taket” och “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” på Scalateatern. Hon har bland annat belönats med Guldmasken för bästa kvinnlig huvudroll i “Maken till fruar”. Vanna har även medverkat i en rad tv-produktioner såsom dokumentärserien “Brevet till farmor”, hyllade “30 grader i februari”, “Livet i Fagervik”, 90-talsklassikern “Rapport till himlen” och höstens hyllade revy-mockumentär “Premiärdatum oklart” på SVT. Hon har också spelat i långfilmerna “Vilken jävla cirkus”, “Krakel Spektakel” och “Hur många lingon finns det i världen?” och i Peter Dalles långfilm “Tills solen går upp”.

Johan Ulveson – skådespelare

Johan är en av våra mest uppskattade och mångfacetterade skådespelare och har tilldelats såväl Karamelodiktstipendiet som SvD:s Thaliapriset. Han började sin karriär på Norrbottensteatern i Luleå och genombrottet kom med Boulevardteaterns uppsättning av “Revisorn”. Redan 1986 medverkade han i Povel Ramels tv-serie “Affären Ramel” och 1989 spelade han i Ramels och Hans Alfredsons gemensamma revy “Tingel Tangel” på Tyrol. Samarbetet med Povel Ramel fortsatte och 1992 gjorde han succé i revyn “Knäpp igen!”. Johan har sedan fortsatt att spela på flera stora teaterscener, bland annat Oscarsteatern, Vasateatern, Stockholms stadsteater och Dramaten. På Dramaten är han sedan 2019 en del av den fasta ensemblen och syntes senast i “I väntan på Godot”. För den stora massan är Johan framförallt känd genom sina många roller i film- och tv-produktioner. Vi har sett honom i julkalendern “Ture Sventon, privatdetektiv”, “Harry Lund lägger näsan i blöt”, “Parlamentet”, “Bert – Den siste oskulden”, “Björnes magasin” och “c/o Segemyhr”. Han är också en av medlemmarna i Lorrygänget som gjort både tv och långfilm. De senaste åren har Johan också uppmärksammats för tv-serien “Älska mig”, filmen “En del av mitt hjärta” och mockumentären “Premiärdatum oklart” där Johan spelar “sig själv” i en revyuppsättning på Scalateatern.

 Klas Hedlund – skådespelare 

Klas är en av Sveriges mest anlitade konsert- och oratorie-sångare. Han utbildade sig vid Operastudio 67 och Operahögskolan i Stockholm och debuterade som Alfred i J.Strauss “Läderlappen” på Folkoperan 1991. Som aktiv på Kungliga operan har han bland annat gjort roller som Ottavio i “Don Giovanni”, greve Almaviva i “Barberaren i Sevilla”, Tamino i “Trollflöjten” och hertigen i “Rigoletto”. 2017 spelade Klas mot Henrik Dorsin i dennes omarbetade version av “Glada änkan”, även den på Kungliga operan. Klas har också varit verksam vid Drottningholms slottsteater, Norrlandsoperan, Malmö Opera, och Finlands nationalopera. Han har medverkat på flertalet skivinspelningar så som Bachs “Matteuspassionen” och “Mässa i h-moll” under Eric Ericson. År 2000 tilldelades han Gunn Wållgren-stipendiet följt av Jussi Björling-stipendiet 2004. Hösten 2020 medverkade Klas som “sig själv” i SVT:s mockumentär “Premiärdatum oklart”.

 Louise Nordahl – skådespelare

Louise är en stigande stjärna på komikerhimlen, inte minst tack vare sina skickliga imitationer och starka insats som “sig själv” i revy-mockumentären “Premiärdatum oklart” på SVT. Fler populära humorsammanhang i tv och radio som hon medverkat i de senaste åren är t ex “Mumbo jumbo”, “Sommaren med släkten”, “Laxbralla”, “Norbergs tv-tablå”,”Kändisbesöket” och “Humorn i P3: Trevlig helg”. Louise har även haft framgångar i sociala medier med virala humorklipp.

Om Scalateatern

Scalateatern är en av Stockholms äldsta privatteatrar. 2018 firade teatern 100 år och i de anrika lokalerna har legendarer som Jan Malmsjö, Harriet Andersson, Allan Edwall, Sif Ruud, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund uppträtt. Idag är Scalateatern mycket mer än en teater.

2014 övertogs Scala av Conrad och Tova Nyqvist, Henrik Dorsin och Michael Lindgren. Den nya eran inleddes med Henrik Dorsins hyllade enmansshow “Näktergalen från Holavedsvägen”. Därefter följde 130 utsålda föreställningar av “Grotesco på Scala” (2015).

I januari 2017 hade Scalateatern premiär för sin första egna produktion; en teateruppsättning av Lena Anderssons hyllade roman “Egenmäktigt förfarande”, som gick för fulla hus hela våren. Scalateatern har också haft stora framgångar med den egna produktionen ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” (2018) och ”Dockhumor på Scala”, en samproduktion med Scandinavian Puppets (2019/2020).  Sedan dess har det spelats konserter, standup-föreställningar och mer omfattande gästspel på teatern som Pluras ”En man av hjärtat”, Jerry Williams ”Man måste få lira”, “Den tatuerade änkan” med Ann Petrén och Björn Kjellman, Fredrik Lindströms ”Samkväm” och William Spetz ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?”.

Parallellt med föreställningarna på stora scenen har Scalateatern renoverats och byggts om i de kringliggande lokalerna och återskapat inredningen som den hade kunnat se ut på 20-50-talet. Nu har Scala en restaurang och bar och på sommaren görs den lilla piazza om till uteservering. I källaren, där det byggts en ny scen med drygt 100 platser, händer det olika saker varje kväll. Här huserar bland annat jazzklubben “Lönnkrogen”, standupklubben “Scala komedi” och både en kubansk och en brasiliansk klubb.

 

Ett axplock ur Scalateaterns historia

1918 – Invigs under namnet Pallasteatern

1933 – Döps om till Vaudeville-teatern

1934 – Blir biograf under namnet Carlton

1941 – Byter namn till Scalateatern när Sandrew tar över lokalen

1946 – Scalarevyn – vi på Wallingatan

1947 – Scalarevyn – vi är ganska franska

1949 – Scalarevyn- vi skrattar igen

1950 – Scalarevyn – komik på liten gata, med Git Gay och Martin Ljung

1951 – Scalarevyn – vi valsar igen

1952 – Scalarevyn – här håller vi hus

1953 – Scalarevyn – Robinson crazy med Carl-Gustaf Lindstedt

1954 – Scalarevyn – Scala i gala

1968 – ”Hår” med Ulf Brunnberg och Bill Öhrström

1974 – Fria Proteatern övertar Scalateatern och sätter upp ungefär 30 föreställningar

1980 – ”Draken” med Tomas Bolme och Anki Larsson

1983 – ”Sköna Helena” med Mia Benson och Johan Karlberg

1990 – Stockholms Kulturförvaltning driver teatern som gästspelsscen

1994 – Ulla Malmsten och Åke Hugoson tar över Scalateatern och glädjer människor i 20 år med teateruppsättningar och även musiker som Peter Carlsson och Blå Grodorna, Lill-Babs, Georgie Fame, Brian Adams och många många fler.

2014 – Henrik Dorsin, Michael Lindgren, samt Conrad och Tova Nyqvist blir nya ägare

2015 – ”Grotesco på Scala – En näradödenrevy”

2017 – “Egenmäktigt förfarande” med Krister Henriksson och Jessica Liedberg

2018 – Scalateatern fyller 100 år och på julen spelas Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

2019 – Sissela Kyles ”Etta på Listan” och ”Dockhumor på Scala”

2020 – Får ”Scalarevyn” smygpremiär men en pandemi gör att teatern tvingas att stänga kort därefter.

2021 – Öppnar Scalateatern äntligen igen. Nypremiär av Scalarevyn 26 augusti

Presskontakt/pressbiljetter

Ellinor Wannmyr/ILES PR
[email protected], 073 908 1283

Biljetter

Biljetter till ”Scalarevyn” säljs via www.scalateatern.se eller biljettkassan på Wallingatan 32, telefon

08-14 35 75.

Scalateatern

Matilda Klein/Producent Scalateatern

[email protected]

070 787 8912

Presstips torsdag 20 maj 2021

 

Scalateatern i Stockholm har likt övriga privatägda teatrar i landet drabbats hårt av Corona-pandemin. För att stödja Scalateatern har illustratören, konstnären och författaren Jan Lööf skapat ett grafiskt konstverk (giclée-tryck) i mycket begränsad upplaga som från och med den 20 maj finns till försäljning till förmån för Scalateatern. Verket är framtaget i samarbete med litografen Björn Lumphé och föreställer ensemblen (Henrik Dorsin, Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Louise Nordahl och Klas Hedlund) till föreställningen ”Scalarevyn” som till följd av pandemin endast kunnat spelas ett fåtal gånger. Arbetet och försäljningen av verket är ett uttryck för hur kulturutövare kan stödja varandra i en svår tid.

Upplagan är begränsad till 490 numrerade och signerade exemplar och kommer inte att utökas. Jan Lööf har aldrig tidigare tagit sig an ett liknande projekt och serien är således unik i sitt slag.

När vi första gången tog kontakt med Janne för att fråga om han kunde tänka sig att göra en affisch till vår revy, blev vi varse vilken härlig person han är. Att Janne gör det här för oss på Scala är ju bara ytterligare ett bevis på hur bjussig han är. Vi är så och stolta och tacksamma över denna produkt. Fast mest av allt är vi glada över att ha fått en vän i Jan Lööf!” Tova Nyqvist, VD Scalateatern.

”Jag är mest glad över att ha fått möjlighet att hjälpa Scalateatern som jag tycker så mycket om. Sedan har det varit ett väldigt kul projekt med alla inblandade. Jag har inte gjort något projekt av den här typen tidigare, men det visade sig att det blev väldigt bra. I min ålder drivs man inte längre av att nå framgång eller något sånt, utan det viktigaste är att det är lustfyllt och det har verkligen varit.” säger Jan Lööf

”Scalarevyn” av Jan Lööf finns att köpa på Scalateaterns hemsida (WWW.SCALATEATERN.SE) från och med den 20 maj.

För kontakt med Scalateatern eller Jan Lööf, kontakta Matilda Klein, Producent Scalateatern, telefon 070-7878912, eller mail [email protected]

Bilder: https://we.tl/t-k5hZjyzweG

Pressmeddelande onsdag 21 oktober 2020

 

Nu öppnar Scalateatern trängselfri förhandshöst med Scalarevyn – smygpremiär i morgon! Läs mer här.

Pressrelease Scalateatern 4 mars 2020:

 

Henrik Dorsin och Michael Lindgren väcker liv i Scalateaterns klassiska revytradition med “Scalarevyn – det glada 20-talet”

 

Scalateatern presenterar sin största satsning i modern historia. Den 17 september 2020 är det premiär för ”Scalarevyn” och med den väcks det återigen liv i Scalateaterns klassiska revytradition som frodades på 40- och 50-talet. Bakom comebacken står Henrik Dorsin och Michael Lindgren som arbetar tillsammans igen för första gången sedan tv-succén “Grotescos sju mästerverk” (2017). Michael Lindgren regisserar revyn och Henrik Dorsin skriver manus och spelar i föreställningen. På scen får Henrik sällskap av en ensemble handplockad av honom själv – Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Ingela Olsson, Klas Hedlund och Louise Nordahl, samt en jazzorkester under ledning av Per Ekdahl. För föreställningens artwork står Jan Lööf. Biljetterna till ”Scalarevyn” släpps fredag 6 mars klockan 9.00.

 

– I en polariserad och modern tid gör vi oss äntligen redo för en högst omodern och bespottad underhållningsform – revy! Vi gör det som en ren provokation mot reklam-Stockholm, säger Michael Lindgren. “Scalarevyn” ska bli en generös föreställning präglad av spelglädje och genuinitet. Min plan är att skapa en härjig stämning i Scalas intima teaterrum, låta världar krocka, generationer mötas och sanslöst trams blandas med musik och samhällsengagemang.

 

– Vi ska sätta publiken i en underhållningskuvös och bjuda på ett fyrverkeri av infall, säger Henrik Dorsin. Sen om sanningen ska fram så planerade vi att fira Scalateaterns 100-års jubileum med revy för två år sedan, men vi blev lite sena. Så vi brakar på nu istället – kom och fira Scalateaterns 102-års jubileum med oss!

 

Till sin hjälp tar Michael Lindgren och Henrik Dorsin några av Sveriges främsta musiker, skådespelare och sångare. Medverkar på revyscenen gör Johan Ulveson, sågs senast i ”I väntan på Godot” på Dramaten, Vanna Rosenberg, sågs senast i“Häxorna i Eastwick” på Cirkus, Klas Hedlund, aktuell i “Candide” och snart också i “Flickan från västern” på Kungliga Operan och Louise Nordahl från TV4:s “Mumbo Jumbo”. På scen kommer det även finnas en för revyn noga sammansatt orkester under ledning av kapellmästare Per Ekdahl, med bland andra jazzmusikern och grammisvinnaren Per “Texas” Johansson och violinisten och Jazzkatten-vinnaren Josefin Runsteen.

 

Henrik Dorsin står för revyns manus. Materialet är nyskrivet men tar avstamp i den gamla underhållningsformen, som alltid legat honom varmt om hjärtat. Ända sedan Henrik Dorsin och Michael Lindgren tog över Scalateatern tillsammans med Conrad och Tova Nyqvist 2014 har ett återupprättande av Scalarevyn varit ett av målen. Nu blir “Scalarevyn” den största satsningen i Scalateaterns moderna historia.

 

På 40- och 50-talen var Scalateatern en av Stockholms självklara revyscener och här föddes stjärnor som Anita Lindblom, Carl-Gustaf Lindstedt och Christina Schollin. Typiskt för revyeran var kvartersteatrarna som nästintill fanns i varje hörn. På dessa bjöds det på revy minst en gång om året under storhetsperioden, men när televisionen gjorde sitt intåg i stockholmarnas liv började intresset falna. Huvudstadsborna svek revyteatrarna och förpassade denna konstform till historiens sophög. Nu är det dags för hämnd.

 

“Scalarevyn” har premiär på Scalateatern i Stockholm 17 september 2020 och spelas hela hösten.

 

Ensemble

Henrik Dorsin

Johan Ulveson

Vanna Rosenberg

Ingela Olsson

Klas Hedlund

Louise Nordahl

 

Orkester

Per Ekdahl – kapellmästare och trummor

Per “Texas” Johansson – blås

Ulric Johansson – bas

Andreas Grube – gitarr

Vladan Wirant – piano

Josefin Runsteen – fiol

Annika Granlund – trumpet

 

Manus: Henrik Dorsin

Regi: Michael Lindgren

Kompositör och arr: Per Ekdahl

Artwork: Jan Lööf

Scenograf: Bengt Fröderberg

Kostymdesign: Susanna Rafstedt

Ljusdesign: Staffan Sahlström

Ljuddesign: Andreas Grill

Koreograf: Anna Ståhl

 

Om Henrik Dorsin

Henrik Dorsin är en av landets populäraste komiker. Han är bland annat känd från den klassiska rollen som Ove Sundberg i tv-serierna “Solsidan” och “Kontoret” och från hyllade humorgruppen Grotesco, som han var med och bildade 2006 och som rönt framgång både som tv-serie och som turnerande föreställning. Henrik Dorsin har även medverkat i en rad filmer och Guldbaggenominerades för sina insatser i ”Flocken” och ”Flykten till framtiden”. På scen har han regisserats av Gösta Ekman på Dramaten i pjäsen “Främmande språk”, spelat musikaler såsom “Spamalot”, “I hetaste laget” och “Singing in the rain” och gjort stor succé på Kungliga Operan med “Glada änkan”, som han både gjorde en bearbetning av och spelade en av de stora rollerna i. Henrik Dorsin har belönats med tv-priset Kristallen för bästa manliga huvudroll två gånger (för rollen som Ove i ”Solsidan” och för “Grotescos sju mästerverk”), Povel Ramels Karamelodiktstipendium, Expressens satirpris Ankan, Hasse Ekman- och Karl Gerhard-stipendiet och har varit julvärd i SVT och ”Sommar”-värd i P1. I vår filmar Henrik Dorsin med Ruben Östlund och i höst gör han rollen som Sickan i Tomas Alfredsons nya filmatisering av Jönssonligan.

 

Om Michael Lindgren

Regissören, producenten och skådespelaren Michael Lindgren har stått på scen och skapat föreställningar sedan han gick på lågstadiet. Genombrottet kom 2007 med Grotescos tv-debut, humorkollektivet som han var med och startade året innan, och därefter följde ytterligare två hyllade tv-säsonger och succé med scenföreställningen “Grotesco på Scala – ennäradödenrevy”. I rollen som sin Grotesco-karaktär Dj Trexx hamnade Michael Lindgren också i internationellt strålkastarljus med låten ”Tingeling” som framfördes i ett pausnummer i Melodifestivalen och rönte stor uppmärksamhet. Som regissör ligger Michael Lindgren bakom tv-serier som “Kontoret” och ”Boy Machine” och såklart många Grotesco-avsnitt, som flerfaldigt prisbelönta ”Flyktingkrisen – en musikal”. Han är också hjärnan bakom SVT:s kristallenbelönade satirprogram ”Svenska Nyheter”. Som skådespelare har han gjort roller i SVT:s julkalender, komediserien “Andra åket”, tv-dramat “Våra vänners liv” och “Allt jag inte minns” och i filmer som Johan Klings ”Darling” och Rojda Sekersöz ”Dröm vidare”. I höst har Michael Lindgrens regidebut på vita duken premiär – “Berts dagbok”.

 

Om Scalateatern

Scalateatern är en av Stockholms äldsta privatteatrar. 2018 firade teatern 100 år och i de anrika lokalerna har legendarer som Jan Malmsjö, Harriet Andersson, Allan Edwall, Sif Ruud, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund uppträtt. Idag är Scalateatern mycket mer än en teater.

 

2014 övertogs Scala av Conrad och Tova Nyqvist, Henrik Dorsin och Michael Lindgren. Den nya eran  inleddes med Henrik Dorsins hyllade enmansshow “Näktergalen från Holavedsvägen”. Därefter följde 130 utsålda föreställningar av “Grotesco på Scala” (2015).

 

I januari 2017 hade Scalateatern premiär för sin första egna produktion; en teateruppsättning av Lena Anderssons hyllade roman “Egenmäktigt förfarande”, som gick för fulla hus hela våren. Scalateatern har också haft stora framgångar med den egna produktionen ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” (2018) samt ”Dockhumor på Scala”, en samproduktion med Scandinavian Puppets (2019/2020). Sedan dess har det spelats konserter, standup-föreställningar och mer omfattande gästspel på teatern som Pluras ”En man av hjärtat”, Jerry Williams ”Man måste få lira”, “Den tatuerade änkan” med Ann Petrén och Björn Kjellman, Fredrik Lindströms ”Samkväm” och William Spetz ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?”.

 

Parallellt med föreställningarna på stora scenen har Scalateatern renoverats och byggts om i de kringliggande lokalerna och återskapat inredningen som den hade kunnat se ut på 20-50-talet. Nu har Scala en restaurang och bar och på sommaren görs den lilla piazza om till uteservering. I källaren, där det byggts en ny scen med drygt 100 platser, händer det olika saker varje kväll. Här huserar bland annat jazzklubben “Lönnkrogen”, standupklubben “Scala komedi” och både en kubansk och en brasiliansk klubb.

 

Ett axplock ur Scalateaterns historia

1918 – Invigs under namnet Pallasteatern

1933 – Döps om till Vaudeville-teatern

1934 – Blir biograf under namnet Carlton

1941 – Byter namn till Scalateatern när Sandrew tar över lokalen

1946 – Scalarevyn – vi på Wallingatan

1947 – Scalarevyn – vi är ganska franska

1949 – Scalarevyn- vi skrattar igen

1950 – Scalarevyn – komik på liten gata, med Git Gay och Martin Ljung

1951 – Scalarevyn – vi valsar igen

1952 – Scalarevyn – här håller vi hus

1953 – Scalarevyn – Robinson crazy med Carl-Gustaf Lindstedt

1954 – Scalarevyn – Scala i gala

1968 – ”Hår” med Ulf Brunnberg och Bill Öhrström

1974 – Fria Proteatern övertar Scalateatern och sätter upp ungefär 30 föreställningar

1980 – ”Draken” med Tomas Bolme och Anki Larsson

1983 – ”Sköna Helena” med Mia Benson och Johan Karlberg

1990 – Stockholms Kulturförvaltning driver teatern som gästspelsscen

1994 – Ulla Malmsten och Åke Hugoson tar över Scalateatern och glädjer människor i 20 år med teateruppsättningar och även musiker som Peter Carlsson och Blå Grodorna, Lill-Babs, Georgie Fame, Brian Adams och många många fler.

2014 – Henrik Dorsin, Michael Lindgren, samt Conrad och Tova Nyqvist blir nya ägare

2015 – ”Grotesco på Scala – En näradödenrevy”

2017 – “Egenmäktigt förfarande” med Krister Henriksson och Jessica Liedberg

2018 – Scalateatern fyller 100 år och på julen spelas Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

2019 – Sissela Kyles ”Etta på Listan” och ”Dockhumor på Scala”

2020 – Scalarevyn premiär 17 september

 

Biljetter

Biljetterna släpps fredag 6 mars klockan 9.00 och säljs via scalateatern.se

 

Pressbilder

https://www.scalateatern.se/kontakt/press/

 

 

 

 

Pressmeddelande 11 december 2019

Efter succén på Scala – nu blir det extra föreställningar och Dockhumor på turné

Petter Lennstrand och Björn Carlberg, som tillsammans brukar kalla sig Scandinavian Puppets, är Sveriges mest erfarna dockspelare för tv. De ligger bland annat bakom tv-favoriter som Operation KlottyAllram Eest och Kjell. I höst har de för första gången tagit med sina älskade figurer till teaterscenen i hyllade föreställningen Dockhumor på Scala. DN utnämnde den till “Bäst just nu” och konstaterade efter premiären att publiken tjöt “som sockeröverdoserade sexåringar på kalas” åt de folkkära dockorna. Nu är det klart att spelperioden på Scalateatern förlängs till februari och att det dessutom blir en miniturné för föreställningen i vår med kvällar på Palladium i Malmö, Stadsteatern i Lund och Lorensbergsteatern Göteborg. Biljetterna både till de nya datumen på Scalateatern och Dockhumor på turné släpps idag.

Dockhumor är hjärtlig och underhållande dockteater för vuxna med både docklegendarer kända från tv, såsom Allram Eest, Birgitta från Kjell och Renata och Margareta från Operation Klotty, men även helt nya talanger. Allt framfört med en unik teknik av de mycket skickliga dockspelarna
Petter Lennstrand och Björn Carlberg.

Allt började egentligen ganska försiktigt. Petter och Björn ville testa att göra en dockshow och bokade en handfull kvällar på Scalateatern i Stockholm. De hade aldrig gjort något liknande tidigare och behövde dels lista ut hur de skulle genomföra showen rent tekniskt, och dels se om publiken ville komma. En månad efter premiären har Dockhumor på Scala hyllats i DN och sålt över 10 000 biljetter i Stockholm och det fortsätter att ticka på. Därför blir det till våren det ytterligare föreställningar på Scalateatern och dessutom turné. De börjar lite försiktigt med tre spelorter – Malmö, Lund och Göteborg.

– Att få besöka nya teatrar och möta ny publik med våra dockor ska bli väldigt roligt. Vi siktar på ett rejält smörgåsbord av karaktärer som alla är i toppform och sugna på att visa upp sig, säger Björn Carlberg.

– Det är en härlig föreställning att spela då den är positiv och rolig, och vem som helst kan sitta i publiken! Att få göra det här är en ynnest för det är så roligt, men samtidigt tar vi det på stort allvar. Det är svår teknik, men på ett lekfullt sätt, säger Petter Lennstrand.

Förutom dock-kändisarna Allram Est, Kjell, Renata och Margareta följer även resejournalisten Hans Skägga och Gergei Basso, ståuppkomikern från Kirgovsk, med på turnén. Att turnera med denna stora, brokiga skara kommer inte bli helt enkelt. Tre orter blir en lagom test-runda för alla inblandade.

– Vår norska pianist Atle Klinke är nervös eftersom han aldrig besökt någon av de här svenska städerna förr. Han är orolig för att han ska tappa bort sig i lokaltrafiken, avslöjar Björn. Sedan har alla sina egna önskemål och krav på allt från hotellrum till valet av transportsätt. Ulf och Margareta vill flyga så mycket det går, medan Kjell vill åka kommunalt. Så det är ett jäkla sjå att hålla alla nöjda.

– Ja de är ju ytterligheter allihopa. Alla kräver särbehandling. Eller nästan alla, varken Haider eller Hans Skägga har ställt några krav vad jag vet, säger Petter. Allram propsar på en egen buss, men vill ändå ”tjinga” bästa platsen i den gemensamma. Det är rörigt för producenterna på Kahlo att få ihop. Men alla är otroligt laddade och glada över denna turne! Vi med!

Speldatum våren 2020
Fredag 3 januari Stockholm, Scalateatern
Lördag 4 januari Stockholm, Scalateatern
Torsdag 9 januari Stockholm, Scalateatern
Fredag 10 januari Stockholm, Scalateatern
Lördag 11 januari Stockholm, Scalateatern
Lördag 18 januari Stockholm, Scalateatern
Torsdag 23 januari Stockholm, Scalateatern
Fredag 24 januari Stockholm, Scalateatern
Lördag 25 januari Stockholm, Scalateatern
Torsdag 6 februari Stockholm, Scalateatern
Fredag 7 februari Stockholm, Scalateatern
Lördag 8 februari Stockholm, Scalateatern
Fredag 13 mars Malmö, Palladium
Lördag 14 mars Lund, Stadsteatern
Fredag 24 april Göteborg, Lorensbergsteatern
Lördag 25 april Göteborg, Lorensbergsteatern

Biljetter och mer information
Dockhumor på turné – biljetter via Kahlo.se/dockhumor
Dockhumor på Scala – biljetter via scalateatern.se

Föreställningen vänder sig främst till vuxna, men har man lite större barn som vill gå så är de också varmt välkomna.

Scandinavian Puppets
Petter Lennstrand har skapat och producerat många tv-program som till exempel Höjdarna, Janne och Mertzi och För alla åldrar. Hans senaste egna projekt var långfilmen Upp i det blå som hade premiär 2016. Petters mest kända skapelse är troligen figuren Allram Eest som hade en egen talkshow på SVT som hette Allra mest tecknat. Senare dök han upp i flera andra sammanhang som Melodifestivalen, julkalendern och på Grammisgalan. Petter var även med som dockspelare i den hyllade tv-serien Operation Klotty som hade premiär på SVT våren 2019. I den spelade han han bland annat Klotty själv, Margareta Cooperschmidt samt gängledaren Risto.

Björn Carlberg har länge varit verksam dockspelare och var bland annat med i julkalendernAllram’s Höjdarpaket där han spelade dockan Lipton. Han ligger även bakom kultserien Kjell som först hade premiär på ZTV men som sedan gjorde en andra säsong på SVT och en julkalender på TV4. Björns senaste projekt var den hyllade tv-serien Operation Klotty som hade premiär på SVT våren 2019. För den skrev han manus samt spelade de flesta av karaktärerna tillsammans med Petter Lennstrand.

Pressbilder och mer information
Dockhumor på turné – Kahlo.se/dockhumor
Dockhumor på Scala – scalateatern.se/kontakt/press

Producenter
Dockhumor på turné – Malin Larsson/Kahlo, [email protected]
Dockhumor på Scala – Jenny Grewdahl/Scandinavian Puppets, [email protected]

Presskontakt
Helena Iles, ILES PR
[email protected], 0739 80 52 51

Pressmeddelande 20190507 (pressbilder längre ner)

Skaparna bakom Operation Klotty, Allram Eest och Kjell gör dockshow på Scalateatern i höst

Foto: Matilda Klein

Petter Lennstrand och Björn Carlberg, som tillsammans brukar kalla sig Scandinavian Puppets, är Sveriges mest erfarna dockspelare för tv. De ligger bland annat bakom stora tv-favoriter som “Operation Klotty”, “Allram Eest” och “Kjell”. Nu är det klart att de i höst för första gången kommer att ta flera av sina mest populära karaktärer upp på scen i showen “Dockhumor på Scala med Klotty, Kjell & Allram med vänner”. Det blir en galen föreställning för den lite vuxnare publiken med premiär 7 november. Showen spelas initialt endast en handfull kvällar och biljetternas släpps i morgon onsdag 8 maj klockan 06.00.

– “Dockhumor på Scala med Klotty, Kjell & Allram med vänner” kommer bli en galen men förhoppningsvis underbar föreställning och dessutom en unik chans att för alla fans att för första gången se dessa kändisdockor live, säger Björn Carlberg.

– Planen är att vi ska ta karaktärer som vi gillar att spela och som folk tycker om och sätta dem i intressanta och hårddragna situationer på Scalas teaterscen, säger Petter Lennstrand.

– Vi kommer att blanda friskt från våra tidigare tv-produktioner. Självklart kommer många karaktärer från “Operation Klotty” vara med, men publiken får även träffa Allram Eest och några favoriter från tv-serien “Kjell”, berättar Björn Carlberg och fortsätter: Vi är väldigt glada över att vi fått loss alla dessa karaktärer från sina sammanhang och att de kan sammanföras tillsammans på scenen.

Den karaktär vars medverkan varit svårast att knäcka är Allram Eests.
– Allram har ju varit i Vegas i många år och samarbetat med både Celine Dion och Elton John. Efter alla shower törstar han nu efter att få spela drama för hemmapubliken. Därför håller vi just nu på i samråd med Allram att leta efter något stycke som kan passa honom, berättar Petter Lennstrand.

Det kommer även att bjudas på nya ansikten som till exempel resejournalisten Hans Skägga och Gergei Basso, ståuppkomikern från Kirgovsk.

Genom sina produktioner har Björn Carlberg och Petter Lennstrand bevisat att deras dockhumor inte bara är förunnat de allra minsta så när de nu intar Scalateatern i höst är det med en föreställning för den lite vuxnare publiken.

“Dockhumor på Scala med Klotty, Kjell & Allram med vänner” spelas initialt endast en handfull kvällar med premiär 7 november.

Scandinavian Puppets
Petter Lennstrand har skapat och producerat många TV-program som till exempel “Höjdarna”, “Janne och Mertzi” och “För alla åldrar”. Hans senaste egna projekt var långfilmen “Upp i det blå” som hade premiär 2016. Petters mest kända skapelse är troligen figuren Allram Eest som hade en egen talkshow på SVT som hette “Allra mest tecknat”. Senare dök han upp i flera andra sammanhang som Melodifestivalen, julkalendern och på Grammisgalan. Petter var även med som dockspelare i den hyllade tv-serien “Operation Klotty” som hade premiär på SVT våren 2019. I den spelade han han bland annat Klotty själv, Margareta Cooperschmidt samt gängledaren Risto.

Björn Carlberg har länge varit verksam dockspelare och var bland annat med i julkalendern “Allram’s Höjdarpaket” där han spelade dockan Lipton. Han ligger även bakom kultserien “Kjell” som först hade premiär på ZTV men som sedan gjorde en andra säsong på SVT och en julkalender på TV4. Björns senaste projekt var den hyllade tv-serien “Operation Klotty” som hade premiär på SVT våren 2019. För den skrev han manus samt spelade de flesta av karaktärerna tillsammans med Petter Lennstrand.

Biljetter
Släpps onsdag 8 maj kl 06.00 och säljs via www.scalateatern.se 

Kontakt
Pressfrågor
Helena Iles, ILES PR
[email protected]

Scandinavian Puppets
Jenny Grewdahl, producent

[email protected]   076-3944322

Scalateatern
Matilda Klein, producent
[email protected]

Pressbilder Jag, Pappa? Foto: Jorri

Pressmeddelande 190218

Sissela Kyle tillbaka efter tio år med listig föreställning om livet

Äntligen! Sissela Kyle ställer sig på scen med en nyskriven egen föreställning – ’Etta på listan!’ Det har gått tio år sedan succén ’Dina dagar är räknade’ spelades för 150 utsålda hus över hela Sverige och nu kan hon inte hålla sig längre.

Vad menas med ’Etta på listan!’? Jo, sedan jag var liten har jag gjort listor för allt. Sillar, killar och busslinjer – det finns alltid en etta, säger Sissela. – Att-göra-listor, inköpslistor och topplistor. Tiden är begränsad och listor har hjälpt mig att ta vara på den. 

90 minuter skratt, skoj och vemod. Manus skriver Sissela själv tillsammans med Calle Norlén. Regi av Emma Bucht.– I den här föreställningen vill jag förundras, förfäras och flamsa om åren som finns i en människa som råkar vara jag.

Premiär Stockholm: 3 oktober Scalateatern
Premiär Göteborg: 28 november Draken
Biljettsläpp 20 februari

Sissela Kyle – Etta på listan!
Av: Sissela Kyle & Calle Norlén
Regi: Emma Bucht
Kostym: Monica Nordlund
Medverkande: Sissela Kyle, Sara Niklasson

Pressbilder: www.sisselakyle.se

Presskontakt: Isabella Roos, [email protected], 070-666 010 4

Pressbilder Etta på listan!

Pressbilder Kvinnan i svart: 

Pressbilder från Sagan om Karl-Bertils julafton, fotograf Robert Eldrim:

Pressmedelande 20181112 ”Sagan om Karl-Bertils julafton hyllas”https://mailchi.mp/iles/sagan-om-karl-bertil-jonssons-julafton-hyllas?e=d4de78efa6

Pressmedelande 20181024

Tage Danielssons älskade berättelse om 14-åringen som tar från de rika och ger till de fattiga har berört generationer svenskar. Torsdag 8 november är det premiär för scenversionen “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” på Scalateatern i Stockholm. Föreställningen är bearbetad av Henrik Dorsin, komponerad av Carl Bagge, regisserad av Anna Vnuk och produktionsdesigner är Per Åhlin. I huvudrollerna ser vi Anton Lundqvist som Karl-Bertil, Vanna Rosenberg som Den ömma modern, Peter Dalle som Tyko Jonsson och Henrik Dorsin som Berättaren. Övriga rollerna spelas av skådespelarna Katrin Sundberg, Andreas Rothlin Svensson med flera. 

Jag har utgått från både Tages saga och ifrån filmen, berättar Henrik Dorsin. Det finns till exempel formuleringar i sagan som inte är med i filmen men som kommer att finnas med i vår föreställning. Det jag uppskattar med Tages verk är att de fungerar på flera olika plan. Vissa saker förstår man kanske bara som vuxen, andra saker kanske barn tycker om mer. De flesta, oavsett ålder, uppskattar Tages texter. Det finns hela tiden en sorts barnslighet i ett vuxet, angeläget ämne. 

Henrik Dorsin gestaltar berättaren i föreställningen och står även för bearbetning av manus och sångtexter, och regissör och koreograf är Anna Vnuk. Anton Lundqvist spelar huvudrollen som Karl-Bertil Jonsson, Karl-Bertils pappa Tyko Jonsson gestaltas av Peter Dalle och Vanna Rosenberg som Den ömma modern. Övriga rollerna spelas av skådespelarna Katrin Sundberg, Andreas Rothlin Svensson med flera.

Sagan på tv är som en liten pärla som växer var gång man ser den och Tage Danielssons text är fantastisk men för mig är det Per Åhlin som är början, mitten och fortsättningen, säger Anton Lundqvist. Jag har själv tecknat och illustrerat sedan jag kunde hålla kritor och Per har varit kanske den absolut största inspirationskällan. Han målar liv. Nu får jag försöka måla honom tillbaka. 

Per Åhlin som både regisserade och animerade kortfilmen för SVT 1975, är produktionsdesigner och ansvarar för att överföra filmens atmosfär till scen tillsammans med den prisbelönta scenografen Pelle Magnestam. Scenografin i “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” är tillverkad utifrån Pers originalteckningar för att ge föreställningen den rätta känslan.

Musiken kommer vara en viktig del av scenuppsättningen med nyskrivna sångtexter av Henrik Dorsin och musik av Carl Bagge. Musiken framförs av en orkester under ledning av den välrenommerade pianisten Carl Bagge med Per ”Texas” Johansson på träblås, Martin Höper på bas och med Per Ekdahl på trummor och slagverk. Dagen efter premiären, fredag 9 november släpps albumet “Karl-Bertil Jonssons julafton” både digitalt och i fysiskt format som innehåller alla låtar från föreställningen.

Frälsningsarmén, som omnämns i originalsagan av Tage Danielsson, är även med när Scalateatern gestaltar berättelsen. En del av teaterns intäkter går till organisationens arbete för att hjälpa utsatta människor.

I samband med föreställningen erbjuder Scalateaterns restaurang i sann ”Hasse & Tage-anda” julbord i tre olika prisklasser: ”Byrådirektör”, ”Vanligt folk” eller ”Fattig sate”.

Pressträff i Stockholm
Tisdag 30 oktober presenteras ett första smakprov från ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” och det finns möjlighet till intervjuer och fotografering med ensemblen.
Tid:
kl 10:00 (insläpp kl 09:45)
Plats: Scalateatern, Wallingatan 32, Stockholm
Osa till [email protected]

Föreställningen “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”
Berättaren: Henrik Dorsin
Karl-Bertil Jonsson: Anton Lundqvist
Karl-Bertils ömma moder: Vanna Rosenberg
Tyko Jonsson, Karl-Bertils stränge fader: Peter Dalle
Fru Bergdahl m fl: Katrin Sundberg
Byrådirektör H. K. Bergdahl m fl: Andreas Rothlin Svensson
Övriga medverkanden: Björn Wikström, Lisa Veronica Andersson & Isabelle Billstein

Regissör och koreograf: Anna Vnuk
Bearbetning och sångtexter: Henrik Dorsin
Kompositör: Carl Bagge
Produktionsdesigner: Per Åhlin
Scenograf: Pelle Magnestam
Musiker: Carl Bagge (piano), Martin Höper (bas), Per ”Texas” Johansson (träblås) och Per Ekdahl (trummor och slagverk)
Scenograf: Pelle Magnestam
Kostym/mask och perukdesigner: Susanna Rafstedt

Produktion: Scalateatern Produktion AB och PMJ Artistgruppen
Premiär: torsdag 8 november 2018 på Scalateatern i Stockholm
Föreställningen presenteras med tillstånd av Marlon Productions AB.

Om “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”
Sagan om 14-åriga Karl-Bertil Jonsson som tar paket från sitt extrajobb på posten och delar ut till de fattiga är en våra mest älskade berättelser. Boken skrevs av Tage Danielsson på beställning från bokförlaget Wahlström & Widstrand och distribuerades till förlagets vänner som en julhälsning 1964. Berättelsen publicerades därefter i Tage Danielssons bok ”Sagor för barn över 18 år”. Den animerade filmversionen, i regi av Per Åhlin, hade premiär den 24 december 1975 på TV2 och har visats varje julafton på SVT sedan dess.

Scalateatern
På Scalateaterns nöjespalats kan du äta en bit mat i restaurangen, se en teaterföreställning i salongen, ta ett glas vin i baren och spisa livejazz i källaren – allt på samma kväll.

I år firar Scalateatern 100 år och i de anrika lokalerna har legender som Jan Malmsjö, Harriet Andersson, Allan Edwall, Sif Ruud, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund uppträtt. Sedan 2014 drivs teatern av Conrad och Tova Nyqvist tillsammans med Henrik Dorsin och Michael Lindgren och idag är Scala mycket mer än en teater.

De senaste åren har en rad hyllade föreställningar spelats på stora scenen, bland annat Henrik Dorsins enmansshow “Näktergalen från Holavedsvägen” (2014), 130 utsålda föreställningar av “Grotesco på Scala” (2015) och Lena Anderssons “Egenmäktigt förfarande” (2017). Samtidigt sjuder det av liv i källaren, där bland annat jazz- och standup-klubbar huserar sida vid sida med brasilianska och kubanska kvällar. Och vill man göra det till en riktig helkväll går det utmärkt att inleda eller avsluta i restaurangen och baren.

Biljetter
Biljetter till ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” finns att köpa via www.scalateatern.se eller biljettkassan på Wallingatan 32, telefon 08-14 35 75. Julbord bokas i samband med biljetten och finns i tre olika priskategorier: “Fattig sate”, “Vanligt folk” eller “Byrådirektör”.

Biografier och pressbilder
Finns att ladda ner via www.scalateatern.se

Presskontakt
Ellinor Wannmyr/ILES PR
[email protected]
073 908 12 83

Scalateatern
Matilda Klein/Producent Scalateatern
[email protected]
070 787 89 12

Biografier

Henrik Dorsin

Henrik Dorsin är en av Sveriges mest älskade komiker och skådespelare. Han är kanske mest känd för sin roll som Ove i tv-serien och långfilmen “Solsidan” och som en av medlemmarna i hyllade humorgruppen Grotesco. Henrik har spelat i åtskilliga scenföreställningar, så som musikalerna “Gentlemannen”, ”Spamalot” och ”I hetaste laget” på Oscarsteatern, operetten “Glada änkan” på Kungliga Operan”, ”Grotesco på Scala – Ennäradödenrevy” på Scalateatern och på Sverigeturné och den egna föreställningen ”Näktergalen från Holavedsvägen”. Henrik Dorsin har även medverkat i filmer och serier så som ”Grotescos sju mästerverk” på SVT, “Krakel Spektakel”, “Min så kallade pappa” och “LasseMajas Detektivbyrå – Skuggor över Valleby”. Både 2016 och 2017 Guldbagge-nominerades han för “Bästa manliga biroll” för sina insatser i långfilmerna “Flykten till framtiden” respektive “Flocken” och 2014 utsågs han till ”Årets manliga skådespelare” på Kristallengalan.

Anna Vnuk

Dansaren, koreografen och regissören Anna Vnuk slog igenom 2003 med dansshowen ”Solofestival med mig själv” och har arbetat inom dans, musikal och teater på bland annat Scalateatern, Dramaten, Stadsteatern och för Riksteatern. Sedan genombrottet har hon gjort flera hyllade föreställningar som till exempel ”Skaka galler”, “Anna Vnuk sätter upp Cats”, “Kära medborgare” och “Hårdare snabbare Anna Vnuk”. Hon har även regisserat ”Grotesco på Scala – ennäradödenrevy” på Scalateatern och koreograferat och spelat i “Grotescos sju underverk” som sändes på SVT hösten 2017. Hon har skrivit, regisserat och spelat i “Hela familjen” på Skärholmen-Stadsteatern och 2018 gör Anna Vnuk Dramaten-debut med föreställningen “Den kungligaste teatern” samt regisserar youtubern Keyyos scenföreställning “Ryssen kommer”.

Per Åhlin

Per Åhlin är en av Sveriges mest framstående filmskapare och animatörer. Han har sedan slutet av 1960-talet varit ledande inom svensk filmanimation, som regissör, animatör och designer. Flera generationer har vuxit upp med hans verk och hans filmer har blivit en del av Sveriges kulturarv. Genom åren har han samarbetat med bland andra Tage Danielsson, Hasse Alfredson och Beppe Wolgers, och ”Dunderklumpen!”, ”Karl-Bertil Jonssons julafton” och ”Resan till Melonia” är bara några av de historier som genom Per Åhlins animationer blivit till film. Hans insatser har lett till en mängd priser, bland annat två guldbaggar för “Dunderklumpen!” respektive “Resan till Melonia” samt Gullspiran och Tage Danielsson-priset.

Anton Lundqvist

Anton Lundqvist har arbetat som skådespelare sedan barnsben och debuterade som 14-åring med huvudrollen i långfilmen ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”. Sedan dess har han medverkat i en rad teater-, film- och tv-produktioner såsom ”The Book of Mormon” på Chinateatern, ”Svarte orm” på Intiman, ”Sweeney Todd”, ”Blodsbröder” och ”Peter Pan” på Stockholms Stadsteater samt i ”Romeo & Julia” och ”Grease” på Göta Lejon. Han har även spelat i långfilmerna ”En underbar jävla jul” och ”I nöd eller lust” samt SVT:s “Bron” och TV4:s “Syrror”. 2017 belönades Anton Lundqvist med ett av Sveriges främsta scenkonst-priser, Såstaholms Pris till Höstsols minne. Juryn ansåg att han ”med lätthet och elegans, perfekt prickar in slapstickkomik med största allvar, och på högsta nivå”.

Vanna Rosenberg

Vanna Rosenberg är en av våra mest älskade skådespelare. Många förknippar henne med den populära humorkollektivet “Kvarteret Skatan” där hon bland annat spelade rollen som Frida i tv-serien som sändes i SVT, i scenversionen ”Kvarteret Skatan: I nöd och lust” på Rival, samt i långfilmen “Kvarteret Skatan reser till Laholm”. Vanna Rosenberg har även medverkat i många scenproduktioner på Stockholms stadsteater, bland annat i “Våra drömmars stad”, ”Sweeney Todd”, ”Cockfight”, ”En fröjdefull jul”, ”Drottning Kristina”, “Köp hjärtan” och ”Figaros bröllop”. På scen har hon också spelat ”Oscarsrevyn” på Oscarsteatern, ”Det flygande barnet” på Orionteatern, ”Treater” på Intiman, ”Nya drygare Uggla” på Börsen och ”Spelman på taket” på Scalateatern. Vanna Rosenberg har även medverkat  i en mängd tv- och filmproduktioner som dokumentärserien ”Brevet till farmor”, serierna ”Saknad”, ”30 grader i februari”, ”Arne Dahl”, ”Livet i Fagervik”, samt långfilmerna “Vilken jävla cirkus”, ”Krakel Spektakel”, ”Hur många kramar finns det i världen?”, ”Hur många lingon finns det i världen?” och ”Bröderna Karlsson”.

Peter Dalle

Peter Dalle är skådespelare, manusförfattare och regissör och har varvat de olika yrkesrollerna under hela sin karriär. Som skådespelare slog han igenom i tv-serien “Goda Grannar” och i humorserien “Lorry”, och som regissör med filmerna ”Drömkåken” och ”Ogifta par – en film som skiljer sig”. Han har också satt upp åtskilliga pjäser på Dramaten, belönats med Karamelodiktstipendiet 1995, en Guldbagge för bästa manus för “Yrrol” tillsammans med Rolf Börjlind 1994 samt en Guldbagge för bästa manliga biroll 2011 för “Himlen är oskyldigt blå”. På senare år har Peter Dalle skrivit och regisserat alltmer, bland annat den svensk-tyska långfilmen “En fiende att dö för” och kommande “Lyrro – ut&invandrarna”. Nyligen har han även spelat i SVT:s dramaserier “Vår tid är nu” och “Fröken Frimans krig” samt långfilmerna “Korparna”, “Snömannen” och “Kärlek deluxe”. Förra året framförde han showen ”Körberg & Dalle” tillsammans med Tommy Körberg på Intiman i Stockholm som sedan åkte på turné över landet.

Katrin Sundberg

Skådespelaren Katrin Sundberg är för många förknippad för rollen som “Häxan Surtant” på Barnkanalen som Kristallen-belönats för bästa barnprogram. Hon arbetar också som regissör, manusförfattare och koreograf och har spelat i en mängd föreställningar, musikaler och filmer. På scen medverkade hon senast i musikalen ”Bullets over Broadway” på Göta Lejon och på tv i serierna ”Syrror” och ”Boy Machine”. Hon har även spelat i pjäserna ”Kvinnor över 40 vad ska man med dem till?” och ”Skvaller” på Uppsala Stadsteater och dessförinnan i musikalerna ”Flashdance”, ”Dirty Dancing” och ”Hairspray” på Chinateatern i Stockholm. Som regissör har Katrin Sundberg bland annat regisserat produktioner med Jerry Williams, Lill-Babs och Kalle Moraeus & Bengan Jansson men också flera föreställningar med sig själv i huvudrollen. 2017 skrev hon manus till föreställningen ”Gråt” som spelades på Södra Teatern och Kulturhuset Stadsteatern och 2018 ses hon spela rollen som rektor i långfilmen i ”LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet”.

Andreas Rothlin Svensson

Andreas Rothlin Svensson tillhör Dramatens fasta ensemble och debuterade där 2007 i Marianne Lindberg De Geers “Jag tänker på mig själv”. Han har även spelat i ”Anna Karenina”, “Vögelein”, “Don Carlos – kronprins av Spanien”, “Körsbärsträdgården”, ”Utvandrarna”och “Främmande språk” m.m. Under 2018 medverkar han i Dramatens hyllade uppsättning av Ibsens “Peer Gynt” på Dramaten. Andreas har också medverkat i många tv-produktioner såsom SVT:s “Vår tid är nu”, “Innan vi dör”, “Fröken Frimans krig”, “Blå ögon” och TV4:s “Finaste familjen”.

 

Närmast på Scala

RECENSÖRERNA SKRATTAR ÅT DÖDEN

07 sep 19:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

15 sep 18:00
Läs mer

SVENSKA REVYN

18 sep 18:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

19 sep 18:30
Läs mer