Pressmaterial till våra föreställningar

Press

Pressbilder Jag, Pappa? Foto: Jorri

Pressmeddelande 190218

Sissela Kyle tillbaka efter tio år med listig föreställning om livet

Äntligen! Sissela Kyle ställer sig på scen med en nyskriven egen föreställning – ’Etta på listan!’ Det har gått tio år sedan succén ’Dina dagar är räknade’ spelades för 150 utsålda hus över hela Sverige och nu kan hon inte hålla sig längre.

Vad menas med ’Etta på listan!’? Jo, sedan jag var liten har jag gjort listor för allt. Sillar, killar och busslinjer – det finns alltid en etta, säger Sissela. – Att-göra-listor, inköpslistor och topplistor. Tiden är begränsad och listor har hjälpt mig att ta vara på den. 

90 minuter skratt, skoj och vemod. Manus skriver Sissela själv tillsammans med Calle Norlén. Regi av Emma Bucht.– I den här föreställningen vill jag förundras, förfäras och flamsa om åren som finns i en människa som råkar vara jag.

Premiär Stockholm: 3 oktober Scalateatern
Premiär Göteborg: 28 november Draken
Biljettsläpp 20 februari

Sissela Kyle – Etta på listan!
Av: Sissela Kyle & Calle Norlén
Regi: Emma Bucht
Kostym: Monica Nordlund
Medverkande: Sissela Kyle, Sara Niklasson

Pressbilder: www.sisselakyle.se

Presskontakt: Isabella Roos, isabella@sisselakyle.se, 070-666 010 4

Pressbilder Etta på listan!

Pressbilder Kvinnan i svart: 

Pressbilder från Sagan om Karl-Bertils julafton, fotograf Robert Eldrim:

Pressmedelande 20181112 ”Sagan om Karl-Bertils julafton hyllas”https://mailchi.mp/iles/sagan-om-karl-bertil-jonssons-julafton-hyllas?e=d4de78efa6

Pressmedelande 20181024

Tage Danielssons älskade berättelse om 14-åringen som tar från de rika och ger till de fattiga har berört generationer svenskar. Torsdag 8 november är det premiär för scenversionen “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” på Scalateatern i Stockholm. Föreställningen är bearbetad av Henrik Dorsin, komponerad av Carl Bagge, regisserad av Anna Vnuk och produktionsdesigner är Per Åhlin. I huvudrollerna ser vi Anton Lundqvist som Karl-Bertil, Vanna Rosenberg som Den ömma modern, Peter Dalle som Tyko Jonsson och Henrik Dorsin som Berättaren. Övriga rollerna spelas av skådespelarna Katrin Sundberg, Andreas Rothlin Svensson med flera. 

Jag har utgått från både Tages saga och ifrån filmen, berättar Henrik Dorsin. Det finns till exempel formuleringar i sagan som inte är med i filmen men som kommer att finnas med i vår föreställning. Det jag uppskattar med Tages verk är att de fungerar på flera olika plan. Vissa saker förstår man kanske bara som vuxen, andra saker kanske barn tycker om mer. De flesta, oavsett ålder, uppskattar Tages texter. Det finns hela tiden en sorts barnslighet i ett vuxet, angeläget ämne. 

Henrik Dorsin gestaltar berättaren i föreställningen och står även för bearbetning av manus och sångtexter, och regissör och koreograf är Anna Vnuk. Anton Lundqvist spelar huvudrollen som Karl-Bertil Jonsson, Karl-Bertils pappa Tyko Jonsson gestaltas av Peter Dalle och Vanna Rosenberg som Den ömma modern. Övriga rollerna spelas av skådespelarna Katrin Sundberg, Andreas Rothlin Svensson med flera.

Sagan på tv är som en liten pärla som växer var gång man ser den och Tage Danielssons text är fantastisk men för mig är det Per Åhlin som är början, mitten och fortsättningen, säger Anton Lundqvist. Jag har själv tecknat och illustrerat sedan jag kunde hålla kritor och Per har varit kanske den absolut största inspirationskällan. Han målar liv. Nu får jag försöka måla honom tillbaka. 

Per Åhlin som både regisserade och animerade kortfilmen för SVT 1975, är produktionsdesigner och ansvarar för att överföra filmens atmosfär till scen tillsammans med den prisbelönta scenografen Pelle Magnestam. Scenografin i “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” är tillverkad utifrån Pers originalteckningar för att ge föreställningen den rätta känslan.

Musiken kommer vara en viktig del av scenuppsättningen med nyskrivna sångtexter av Henrik Dorsin och musik av Carl Bagge. Musiken framförs av en orkester under ledning av den välrenommerade pianisten Carl Bagge med Per ”Texas” Johansson på träblås, Martin Höper på bas och med Per Ekdahl på trummor och slagverk. Dagen efter premiären, fredag 9 november släpps albumet “Karl-Bertil Jonssons julafton” både digitalt och i fysiskt format som innehåller alla låtar från föreställningen.

Frälsningsarmén, som omnämns i originalsagan av Tage Danielsson, är även med när Scalateatern gestaltar berättelsen. En del av teaterns intäkter går till organisationens arbete för att hjälpa utsatta människor.

I samband med föreställningen erbjuder Scalateaterns restaurang i sann ”Hasse & Tage-anda” julbord i tre olika prisklasser: ”Byrådirektör”, ”Vanligt folk” eller ”Fattig sate”.

Pressträff i Stockholm
Tisdag 30 oktober presenteras ett första smakprov från ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” och det finns möjlighet till intervjuer och fotografering med ensemblen.
Tid:
kl 10:00 (insläpp kl 09:45)
Plats: Scalateatern, Wallingatan 32, Stockholm
Osa till ellinor@iles.se

Föreställningen “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”
Berättaren: Henrik Dorsin
Karl-Bertil Jonsson: Anton Lundqvist
Karl-Bertils ömma moder: Vanna Rosenberg
Tyko Jonsson, Karl-Bertils stränge fader: Peter Dalle
Fru Bergdahl m fl: Katrin Sundberg
Byrådirektör H. K. Bergdahl m fl: Andreas Rothlin Svensson
Övriga medverkanden: Björn Wikström, Lisa Veronica Andersson & Isabelle Billstein

Regissör och koreograf: Anna Vnuk
Bearbetning och sångtexter: Henrik Dorsin
Kompositör: Carl Bagge
Produktionsdesigner: Per Åhlin
Scenograf: Pelle Magnestam
Musiker: Carl Bagge (piano), Martin Höper (bas), Per ”Texas” Johansson (träblås) och Per Ekdahl (trummor och slagverk)
Scenograf: Pelle Magnestam
Kostym/mask och perukdesigner: Susanna Rafstedt

Produktion: Scalateatern Produktion AB och PMJ Artistgruppen
Premiär: torsdag 8 november 2018 på Scalateatern i Stockholm
Föreställningen presenteras med tillstånd av Marlon Productions AB.

Om “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”
Sagan om 14-åriga Karl-Bertil Jonsson som tar paket från sitt extrajobb på posten och delar ut till de fattiga är en våra mest älskade berättelser. Boken skrevs av Tage Danielsson på beställning från bokförlaget Wahlström & Widstrand och distribuerades till förlagets vänner som en julhälsning 1964. Berättelsen publicerades därefter i Tage Danielssons bok ”Sagor för barn över 18 år”. Den animerade filmversionen, i regi av Per Åhlin, hade premiär den 24 december 1975 på TV2 och har visats varje julafton på SVT sedan dess.

Scalateatern
På Scalateaterns nöjespalats kan du äta en bit mat i restaurangen, se en teaterföreställning i salongen, ta ett glas vin i baren och spisa livejazz i källaren – allt på samma kväll.

I år firar Scalateatern 100 år och i de anrika lokalerna har legender som Jan Malmsjö, Harriet Andersson, Allan Edwall, Sif Ruud, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund uppträtt. Sedan 2014 drivs teatern av Conrad och Tova Nyqvist tillsammans med Henrik Dorsin och Michael Lindgren och idag är Scala mycket mer än en teater.

De senaste åren har en rad hyllade föreställningar spelats på stora scenen, bland annat Henrik Dorsins enmansshow “Näktergalen från Holavedsvägen” (2014), 130 utsålda föreställningar av “Grotesco på Scala” (2015) och Lena Anderssons “Egenmäktigt förfarande” (2017). Samtidigt sjuder det av liv i källaren, där bland annat jazz- och standup-klubbar huserar sida vid sida med brasilianska och kubanska kvällar. Och vill man göra det till en riktig helkväll går det utmärkt att inleda eller avsluta i restaurangen och baren.

Biljetter
Biljetter till ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” finns att köpa via www.scalateatern.se eller biljettkassan på Wallingatan 32, telefon 08-14 35 75. Julbord bokas i samband med biljetten och finns i tre olika priskategorier: “Fattig sate”, “Vanligt folk” eller “Byrådirektör”.

Biografier och pressbilder
Finns att ladda ner via www.scalateatern.se

Presskontakt
Ellinor Wannmyr/ILES PR
ellinor@iles.se
073 908 12 83

Scalateatern
Matilda Klein/Producent Scalateatern
matilda@scalateatern.se
070 787 89 12

Biografier

Henrik Dorsin

Henrik Dorsin är en av Sveriges mest älskade komiker och skådespelare. Han är kanske mest känd för sin roll som Ove i tv-serien och långfilmen “Solsidan” och som en av medlemmarna i hyllade humorgruppen Grotesco. Henrik har spelat i åtskilliga scenföreställningar, så som musikalerna “Gentlemannen”, ”Spamalot” och ”I hetaste laget” på Oscarsteatern, operetten “Glada änkan” på Kungliga Operan”, ”Grotesco på Scala – Ennäradödenrevy” på Scalateatern och på Sverigeturné och den egna föreställningen ”Näktergalen från Holavedsvägen”. Henrik Dorsin har även medverkat i filmer och serier så som ”Grotescos sju mästerverk” på SVT, “Krakel Spektakel”, “Min så kallade pappa” och “LasseMajas Detektivbyrå – Skuggor över Valleby”. Både 2016 och 2017 Guldbagge-nominerades han för “Bästa manliga biroll” för sina insatser i långfilmerna “Flykten till framtiden” respektive “Flocken” och 2014 utsågs han till ”Årets manliga skådespelare” på Kristallengalan.

Anna Vnuk

Dansaren, koreografen och regissören Anna Vnuk slog igenom 2003 med dansshowen ”Solofestival med mig själv” och har arbetat inom dans, musikal och teater på bland annat Scalateatern, Dramaten, Stadsteatern och för Riksteatern. Sedan genombrottet har hon gjort flera hyllade föreställningar som till exempel ”Skaka galler”, “Anna Vnuk sätter upp Cats”, “Kära medborgare” och “Hårdare snabbare Anna Vnuk”. Hon har även regisserat ”Grotesco på Scala – ennäradödenrevy” på Scalateatern och koreograferat och spelat i “Grotescos sju underverk” som sändes på SVT hösten 2017. Hon har skrivit, regisserat och spelat i “Hela familjen” på Skärholmen-Stadsteatern och 2018 gör Anna Vnuk Dramaten-debut med föreställningen “Den kungligaste teatern” samt regisserar youtubern Keyyos scenföreställning “Ryssen kommer”.

Per Åhlin

Per Åhlin är en av Sveriges mest framstående filmskapare och animatörer. Han har sedan slutet av 1960-talet varit ledande inom svensk filmanimation, som regissör, animatör och designer. Flera generationer har vuxit upp med hans verk och hans filmer har blivit en del av Sveriges kulturarv. Genom åren har han samarbetat med bland andra Tage Danielsson, Hasse Alfredson och Beppe Wolgers, och ”Dunderklumpen!”, ”Karl-Bertil Jonssons julafton” och ”Resan till Melonia” är bara några av de historier som genom Per Åhlins animationer blivit till film. Hans insatser har lett till en mängd priser, bland annat två guldbaggar för “Dunderklumpen!” respektive “Resan till Melonia” samt Gullspiran och Tage Danielsson-priset.

Anton Lundqvist

Anton Lundqvist har arbetat som skådespelare sedan barnsben och debuterade som 14-åring med huvudrollen i långfilmen ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”. Sedan dess har han medverkat i en rad teater-, film- och tv-produktioner såsom ”The Book of Mormon” på Chinateatern, ”Svarte orm” på Intiman, ”Sweeney Todd”, ”Blodsbröder” och ”Peter Pan” på Stockholms Stadsteater samt i ”Romeo & Julia” och ”Grease” på Göta Lejon. Han har även spelat i långfilmerna ”En underbar jävla jul” och ”I nöd eller lust” samt SVT:s “Bron” och TV4:s “Syrror”. 2017 belönades Anton Lundqvist med ett av Sveriges främsta scenkonst-priser, Såstaholms Pris till Höstsols minne. Juryn ansåg att han ”med lätthet och elegans, perfekt prickar in slapstickkomik med största allvar, och på högsta nivå”.

Vanna Rosenberg

Vanna Rosenberg är en av våra mest älskade skådespelare. Många förknippar henne med den populära humorkollektivet “Kvarteret Skatan” där hon bland annat spelade rollen som Frida i tv-serien som sändes i SVT, i scenversionen ”Kvarteret Skatan: I nöd och lust” på Rival, samt i långfilmen “Kvarteret Skatan reser till Laholm”. Vanna Rosenberg har även medverkat i många scenproduktioner på Stockholms stadsteater, bland annat i “Våra drömmars stad”, ”Sweeney Todd”, ”Cockfight”, ”En fröjdefull jul”, ”Drottning Kristina”, “Köp hjärtan” och ”Figaros bröllop”. På scen har hon också spelat ”Oscarsrevyn” på Oscarsteatern, ”Det flygande barnet” på Orionteatern, ”Treater” på Intiman, ”Nya drygare Uggla” på Börsen och ”Spelman på taket” på Scalateatern. Vanna Rosenberg har även medverkat  i en mängd tv- och filmproduktioner som dokumentärserien ”Brevet till farmor”, serierna ”Saknad”, ”30 grader i februari”, ”Arne Dahl”, ”Livet i Fagervik”, samt långfilmerna “Vilken jävla cirkus”, ”Krakel Spektakel”, ”Hur många kramar finns det i världen?”, ”Hur många lingon finns det i världen?” och ”Bröderna Karlsson”.

Peter Dalle

Peter Dalle är skådespelare, manusförfattare och regissör och har varvat de olika yrkesrollerna under hela sin karriär. Som skådespelare slog han igenom i tv-serien “Goda Grannar” och i humorserien “Lorry”, och som regissör med filmerna ”Drömkåken” och ”Ogifta par – en film som skiljer sig”. Han har också satt upp åtskilliga pjäser på Dramaten, belönats med Karamelodiktstipendiet 1995, en Guldbagge för bästa manus för “Yrrol” tillsammans med Rolf Börjlind 1994 samt en Guldbagge för bästa manliga biroll 2011 för “Himlen är oskyldigt blå”. På senare år har Peter Dalle skrivit och regisserat alltmer, bland annat den svensk-tyska långfilmen “En fiende att dö för” och kommande “Lyrro – ut&invandrarna”. Nyligen har han även spelat i SVT:s dramaserier “Vår tid är nu” och “Fröken Frimans krig” samt långfilmerna “Korparna”, “Snömannen” och “Kärlek deluxe”. Förra året framförde han showen ”Körberg & Dalle” tillsammans med Tommy Körberg på Intiman i Stockholm som sedan åkte på turné över landet.

Katrin Sundberg

Skådespelaren Katrin Sundberg är för många förknippad för rollen som “Häxan Surtant” på Barnkanalen som Kristallen-belönats för bästa barnprogram. Hon arbetar också som regissör, manusförfattare och koreograf och har spelat i en mängd föreställningar, musikaler och filmer. På scen medverkade hon senast i musikalen ”Bullets over Broadway” på Göta Lejon och på tv i serierna ”Syrror” och ”Boy Machine”. Hon har även spelat i pjäserna ”Kvinnor över 40 vad ska man med dem till?” och ”Skvaller” på Uppsala Stadsteater och dessförinnan i musikalerna ”Flashdance”, ”Dirty Dancing” och ”Hairspray” på Chinateatern i Stockholm. Som regissör har Katrin Sundberg bland annat regisserat produktioner med Jerry Williams, Lill-Babs och Kalle Moraeus & Bengan Jansson men också flera föreställningar med sig själv i huvudrollen. 2017 skrev hon manus till föreställningen ”Gråt” som spelades på Södra Teatern och Kulturhuset Stadsteatern och 2018 ses hon spela rollen som rektor i långfilmen i ”LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet”.

Andreas Rothlin Svensson

Andreas Rothlin Svensson tillhör Dramatens fasta ensemble och debuterade där 2007 i Marianne Lindberg De Geers “Jag tänker på mig själv”. Han har även spelat i ”Anna Karenina”, “Vögelein”, “Don Carlos – kronprins av Spanien”, “Körsbärsträdgården”, ”Utvandrarna”och “Främmande språk” m.m. Under 2018 medverkar han i Dramatens hyllade uppsättning av Ibsens “Peer Gynt” på Dramaten. Andreas har också medverkat i många tv-produktioner såsom SVT:s “Vår tid är nu”, “Innan vi dör”, “Fröken Frimans krig”, “Blå ögon” och TV4:s “Finaste familjen”.

 

Närmast på Scala

NALLE PUH & HANS VÄNNER

22 apr 13:00
Läs mer

Scala Komedi

22 apr 19:30
Läs mer

The Old

23 apr 19:00
Läs mer

Det syns inte

24 apr 11:00
Läs mer