PRESSBILDER SCALAREVYN

Pressmedelande 30 augusti 2021

Publikrusning till succéföreställningen ”Scalarevyn” efter hyllad premiär

 

Förra veckan hade “Scalarevyn” premiär på Scalateatern i Stockholm och föreställningen har tagits emot varmt av både publik och recensenter. SvD skriver “Henrik Dorsin och Johan Ulveson, vilket radarpar, vilken tajming, vilken närvaro.”, DN att “vi nära nog skrattar på oss i de coronasäkrade bänkraderna.” och Kulturnytt att revyn är “en njutbar gåva att få uppleva.” Under fredagskvällen vann också gänget bakom föreställningen Kristallen för mockumentären “Premiärdatum Oklart” (SVT Play) i kategorin Årets humorprogram. Framgångarna har lett till en publikrusning och Scalarevyn har nu släppt upp ytterligare 31 föreställningar.

– Vi är otroligt glada, trötta och tacksamma. Nu hoppas vi bara att regeringen snabbt fixar så att vi kan få spela för full salong med vaccinpass, för biljetterna till den halverade salongen tar slut i blixtfart. Det borde vara en prioriterad folkhälsofråga nu – människor måste få tillbaka kulturen, säger föreställningens regissör Michael Lindgren.

När pandemin slog till våren 2020 pågick redan repetitionerna av Scalarevyn för fullt. Den färdigrepeterade föreställningen fick till slut ställas in på obestämd tid – och teatern skulle förbli stängd i ett och ett halvt år. Ett limbo skildrades genom en meta-komisk lins i den hyllade och Kristallen-vinnande SVT-serien ”Premiärdatum Oklart” (SVT Play). Nu när vaccinsprutorna står som spön i backen kan Scalateatern konstatera att de överlevt krisen, och äntligen har föreställningen kunnat ha premiär. Producent för ”Scalarevyn” och ”Premiärdatum Oklart” Matilda Klein säger såhär:

– De här dagarna har vi gått med gåshud! Det är en sån vinst att vi äntligen fick ha vår revypremiär, att Scalateatern och alla inblandade är kvar och att vi dagen efter premiären fick en kristall för vår pandemi-komedi. Det känns helt underbart att efter detta tuffa år se att publiken också längtat efter att få gå på revy och nu är sugnare än någonsin att komma tillbaka och skratta tillsammans med oss i salongen.

På scen står förutom manusförfattare Henrik Dorsin även de komiska virtuoserna Vanna Rosenberg, Johan Ulveson, den i humor-sammanhang något otippade Klas Hedlund som till vardags är aktad operasångare på Kungliga Operan, samt stjärnskottet Louise Nordahl känd från TV4:s “Mumbo Jumbo”. På scen finns även en för revyn noga sammansatt orkester under ledning av kapellmästare Per Ekdahl,med bland andra jazzmusikern och grammisvinnaren Per “Texas” Johansson och violinisten och Jazzkatten-vinnaren Josefine Runsteen. 

Pressröster om “Scalarevyn”:

“Scalarevyn är ett fyndigt fyrverkeri av sånger och sketcher…ett så generöst skrattpaket”

“…visst påminner det på bästa vis om de revyer Hasse Alfredson och Tage Danielsson satte upp.”
/Aftonbladet, 4 av 5 i betyg 

“precis det här jag har längtat efter i snart två år nu.”

”När Vanna Rosenbergs cubanska diva med fruktkorg i håret gnabbas kärleksfullt med Henrik Dorsins odräglige bandledare är det som att se Lena Nyman gnabbas med Gösta Ekman i Svea Hund.”
/Expressen

“Scalarevyn är en explosiv blandning av knäppt och sentimentalt, spralliga dansnummer och extravaganta kostymer. Och publikkontakt.”

“Dorsin bubblar av pur lycka över att äntligen få stå på scenen.”

“Ulveson är ett mimiskt geni, bara genom att titta på publiken kan han få den att gapskratta.”

“många kommer att fnissa sig genom hösten.”
/Svenska Dagbladet

”Vanna Rosenberg, föreställningens absolut klarast lysande stjärna…
Klas Hedlund, han sjunger ju som en annan Jussi, hans tenor trycker en tillbaka i sätet…
Louise Nordahl, Sveriges nästa stora komedienne…
Och så Henrik Dorsin. Det blir tröttsamt att beskriva hans stora begåvning…
Och då, då, kommer Johan Ulveson in och tystar sin yngre kollega… vi nära nog skrattar på oss i de coronasäkrade bänkraderna.”
/Dagens Nyheter

“det är en lustfylld, lekfull, lyxig revy,”
/Kulturnytt, Sveriges Radio

Pressmedelande 23 augusti 2021

https://mailchi.mp/iles/premir-fr-scalarevyn?e=97b00d1465

Henrik Dorsin väcker liv i Scalateaterns klassiska revytradition med “Scalarevyn” tillsammans med Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Klas Hedlund och Louise Nordahl. 26 augusti 2021 blir det äntligen officiell premiär för den uppmärksammade revyföreställningen “Scalarevyn”. Regi av Michael Lindgren.

Med “Scalarevyn” väcker Henrik Dorsin och Michael Lindgren liv i Scalateaterns klassiska revytradition tillsammans med några av Sveriges främsta musiker, skådespelare och dansare. På scen står förutom Henrik Dorsin själv även de komiska virtuoserna Vanna Rosenberg, Johan Ulveson, den i humor-sammanhang något otippade Klas Hedlund som till vardags är aktad operasångare på Kungliga Operan, samt stjärnskottet Louise Nordahl känd från TV4:s “Mumbo Jumbo”. På scen finns även en för revyn noga sammansatt orkester under ledning av kapellmästare Per Ekdahl, med bland andra jazzmusikern och grammisvinnaren Per “Texas” Johansson och violinisten och Jazzkatten-vinnaren Josefine Runsteen.

“Scalarevyn” är en generös föreställning präglad av spelglädje och genuinitet, där världar krockar, generationer möts och sanslöst trams blandas med musik och samhällsengagemang.

När pandemin slog till våren 2020 pågick redan repetitionerna av “Scalarevyn” för fullt. Den färdigrepeterade föreställningen fick till slut ställas in på obestämd tid – och teatern skulle förbli stängd i ett och ett halvt år. Ett limbo skildrades genom en meta-komisk lins i den hyllade SVT-serien ”Premiärdatum Oklart” (SVT Play). Nu när vaccinsprutorna står som spön i backen kan Scalateatern konstatera att de överlevt krisen, och äntligen får teatern öppna upp igen.

Sanningen är att planen var att fira Scalateaterns 100-årsjubileum med revy för några år sedan, men det drog ut på tiden och sedan kom corona. Så nu blir det 104-årsjubileum i stället!

Ensemble Henrik Dorsin, Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Klas Hedlund, Louise Nordahl

Orkester: Per Ekdahl – kapellmästare och trummor, Per “Texas” Johansson – blås, Ulric Johansson – bas, Andreas Grube – gitarr, Vladan Wirant – piano ,Josefin Runsteen – fiol, Annika Granlund – trumpet

Dansare: Anna Ståhl, Gabriella Kaiser, Oskar Störtebecker

Produktion: Manus: Henrik Dorsin, Regi: Michael Lindgren, Kompositör och arr: Per Ekdahl, Artwork: Jan Lööf, Scenograf: Bengt Fröderberg, Kostymdesign: Susanna Rafstedt, Ljusdesign: Staffan Sahlström, Ljuddesign: Andreas Grill, Koreograf: Anna Ståhl

Biografier

 

Michael Lindgren – regissör

Michael är regissör, manusförfattare, producent och skådespelare och har skapat föreställningar sedan han gick på lågstadiet. Genombrottet kom 2007 med Grotescos tv-debut, humorkollektivet som han var med och startade tillsammans med Henrik Dorsin. Därefter följde ytterligare två hyllade tv-säsonger och succé med scenföreställningen “Grotesco på Scala – ennäradödenrevy”. I rollen som sin Grotesco-karaktär Dj Trexx hamnade Michael också i internationellt strålkastarljus med låten “Tingeling” som framfördes i ett pausnummer i Melodifestivalen och rönte stor uppmärksamhet. Som regissör och manusförfattare ligger Michael bakom tv-serier som “Kontoret”, “Boy Machine” och såklart många Grotesco-avsnitt, som flerfaldigt prisbelönta “Flyktingkrisen – en musikal”. Han är också hjärnan bakom SVT:s kristallenbelönade satirprogram “Svenska nyheter”. Hösten 2020 kom Michaels regidebut på vita duken “Berts dagbok” och revy-mockumentären “Premiärdatum oklart” på SVT som han både skrev, regisserade och medverkade i.

Henrik Dorsin – manusförfattare och skådespelare

Henrik inledde sin karriär som manusförfattare på Sagateatern på Lidingö där han under flera år var med om att skapa många föreställningar. Genombrottet var ”Slängar av sleven” som senare följdes av ”Godkänd kvalitetsunderhållning” och ”Näktergalen från Holavedsvägen”. Henrik är en av författarna i humorgruppen Grotesco som vi bland annat har sett i Melodifestivalen samt i tre tv-serier på SVT (den senaste, ”Grotescos sju mästerverk” är flerfaldigt prisbelönad) samt på scen i ”Grotesco på Scala – en näradödenrevy” på Scalateatern. 2017 hyllades Henriks bearbetning av den klassiska operetten ”Glada änkan” på Kungliga Operan i Stockholm, som blivit en långkörare. Henrik och regissören Ole Anders Tandberg belönades med Svenska Dagbladets Operapris. Henrik har även erhållit bland annat Expressens satirpris Ankan, Hasse Ekman-, Karl Gerhard- och Thore Skogman-stipendiet och Karamelodiktstipendiet. 2018 förvandlade Henrik tv-klassikern “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” till en hyllad jazzmusikal som spelades för fulla hus på Scalateatern under julsäsongen och han har även varit med och skrivit manus till Tomas Alfredsons nya film “Se upp för Jönssonligan”.

Som skådespelare är Henrik kanske mest känd för sin roll som Ove i tv-serien och långfilmen “Solsidan” och som en av medlemmarna i den hyllade och prisbelönade humorgruppen Grotesco. Men han har också medverkat i många scenföreställningar, som till exempel musikalerna “Gentlemannen”, ”Spamalot” och ”I hetaste laget” på Oscarsteatern, operetten “Glada änkan” på Kungliga Operan”, ”Grotesco på Scala – Ennäradödenrevy” på Scalateatern och på Sverigeturné och den egna föreställningen ”Näktergalen från Holavedsvägen”. Han gjorde också rollen som sagoberättare i Scalateaterns uppsättning av jazzmusikalen “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. Henrik har även spelat i filmer och serier som ”Grotescos sju mästerverk” på SVT, “Krakel Spektakel”, “Min så kallade pappa” och “LasseMajas Detektivbyrå – Skuggor över Valleby”. Både 2016 och 2017 Guldbagge-nominerades han för “Bästa manliga biroll” för sina insatser i långfilmerna “Flykten till framtiden” respektive “Flocken” och 2014 samt 2018 utsågs han till ”Årets manliga skådespelare” på Kristallengalan. Nyligen såg vi Henrik spela “sig själv” i revy-mockumentären “Premiärdatum oklart” på SVT och som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson i Tomas Alfredsons “Se upp för Jönssonligan”. 2021 dyker Henrik upp i Ruben Östlunds nya film “Triangle of sadness”.

Vanna Rosenberg – skådespelare

Vanna debuterade som skådespelare 1991 i filmatiseringen av “Agnes Cecilia”, men det allra flesta förknippar henne med det populära humorkollektivet Kvarteret Skatan, där hon bland annat spelade rollen som Frida såväl på tv och scen som på vita duken. På senare tid har vi sett henne i humorserierna “Sommaren med släkten” och “Helt perfekt” på Kanal 5. Vanna har även spelat i otaliga scenproduktioner på Stockholms stadsteater, bland annat “Våra drömmars stad”, “Sweeney Todd”, “En fröjdefull jul”, “Drottning Kristina” och “Figaros bröllop”. På scen har hon också spelat “Oscarsrevyn” på Oscarsteatern, “Det flygande barnet” på Orionteatern, “Treater“ på Intiman, “Nya drygare Uggla” på Börsen och “Spelman på taket” och “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” på Scalateatern. Hon har bland annat belönats med Guldmasken för bästa kvinnlig huvudroll i “Maken till fruar”. Vanna har även medverkat i en rad tv-produktioner såsom dokumentärserien “Brevet till farmor”, hyllade “30 grader i februari”, “Livet i Fagervik”, 90-talsklassikern “Rapport till himlen” och höstens hyllade revy-mockumentär “Premiärdatum oklart” på SVT. Hon har också spelat i långfilmerna “Vilken jävla cirkus”, “Krakel Spektakel” och “Hur många lingon finns det i världen?” och i Peter Dalles långfilm “Tills solen går upp”.

Johan Ulveson – skådespelare

Johan är en av våra mest uppskattade och mångfacetterade skådespelare och har tilldelats såväl Karamelodiktstipendiet som SvD:s Thaliapriset. Han började sin karriär på Norrbottensteatern i Luleå och genombrottet kom med Boulevardteaterns uppsättning av “Revisorn”. Redan 1986 medverkade han i Povel Ramels tv-serie “Affären Ramel” och 1989 spelade han i Ramels och Hans Alfredsons gemensamma revy “Tingel Tangel” på Tyrol. Samarbetet med Povel Ramel fortsatte och 1992 gjorde han succé i revyn “Knäpp igen!”. Johan har sedan fortsatt att spela på flera stora teaterscener, bland annat Oscarsteatern, Vasateatern, Stockholms stadsteater och Dramaten. På Dramaten är han sedan 2019 en del av den fasta ensemblen och syntes senast i “I väntan på Godot”. För den stora massan är Johan framförallt känd genom sina många roller i film- och tv-produktioner. Vi har sett honom i julkalendern “Ture Sventon, privatdetektiv”, “Harry Lund lägger näsan i blöt”, “Parlamentet”, “Bert – Den siste oskulden”, “Björnes magasin” och “c/o Segemyhr”. Han är också en av medlemmarna i Lorrygänget som gjort både tv och långfilm. De senaste åren har Johan också uppmärksammats för tv-serien “Älska mig”, filmen “En del av mitt hjärta” och mockumentären “Premiärdatum oklart” där Johan spelar “sig själv” i en revyuppsättning på Scalateatern.

 Klas Hedlund – skådespelare 

Klas är en av Sveriges mest anlitade konsert- och oratorie-sångare. Han utbildade sig vid Operastudio 67 och Operahögskolan i Stockholm och debuterade som Alfred i J.Strauss “Läderlappen” på Folkoperan 1991. Som aktiv på Kungliga operan har han bland annat gjort roller som Ottavio i “Don Giovanni”, greve Almaviva i “Barberaren i Sevilla”, Tamino i “Trollflöjten” och hertigen i “Rigoletto”. 2017 spelade Klas mot Henrik Dorsin i dennes omarbetade version av “Glada änkan”, även den på Kungliga operan. Klas har också varit verksam vid Drottningholms slottsteater, Norrlandsoperan, Malmö Opera, och Finlands nationalopera. Han har medverkat på flertalet skivinspelningar så som Bachs “Matteuspassionen” och “Mässa i h-moll” under Eric Ericson. År 2000 tilldelades han Gunn Wållgren-stipendiet följt av Jussi Björling-stipendiet 2004. Hösten 2020 medverkade Klas som “sig själv” i SVT:s mockumentär “Premiärdatum oklart”.

 Louise Nordahl – skådespelare

Louise är en stigande stjärna på komikerhimlen, inte minst tack vare sina skickliga imitationer och starka insats som “sig själv” i revy-mockumentären “Premiärdatum oklart” på SVT. Fler populära humorsammanhang i tv och radio som hon medverkat i de senaste åren är t ex “Mumbo jumbo”, “Sommaren med släkten”, “Laxbralla”, “Norbergs tv-tablå”,”Kändisbesöket” och “Humorn i P3: Trevlig helg”. Louise har även haft framgångar i sociala medier med virala humorklipp.