Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

Xenia Kriisin

INSLÄPP 20.30
PÅ SCEN 21.00

Rockmorsan har äntligen blivit årets mama! Med rivig, raspig och storslagen röst ylar hon: ”Skiten är mitt liv” och vi får med glädje ta emot. Välkommen till Xenia Kriisins nya verk “Psalmer för de oheliga”, det första från sångerskan och kompositören sedan 2015. Varför det dröjt så länge? Xenia Kriisin födde barn 2016, hon fick en frisk liten Charlie men kroppen gick sönder och samman och den kroniska smärtan blev ett faktum att leva med. Nu har hennes personliga, men sannerligen ur-universala, erfarenhet av Moderskapet blivit till stor konst.

“Psalmer för de oheliga” är Xenia Kriisins tredje album, men första på svenska, inspelat live på rullband i legendariska Silence Studio mitt i de värmländska skogarna. medverkande musiker är bland andra Joel Fabiansson, Erik ”Errka” Petersson, Sara Parkman, Johan Hjalmarsson, Kristina Issa och Lovisa Samuelsson.

Xenia Kriisin skapar oheliga psalmer för den trasiga och storartade rockmorsan och alla andra som ibland står framför spegeln och mimar till powerballader, hivar på det röda läppstiftet och drömmer om att få vara både hora och madonna. Alla har vi en mamma, men det är få som förut lyckats fånga detta mystiska och smutsiga ting i ett rent rockalbum, doftande Anni-Frid Lyngstads soloplattor från 90-talets mitt.

Xenia Kriisin tar vid i det arbete med av att gestalta moderskapet som under de senare
åren gett sig till känna i vår kultur genom Caroline Ringskog Ferrada Nolis TV-serie “Amningsrummet”, Jenny Wilsons moderskapsmusik och Jonna Bornemarks filosofi. Och det är dags att moderskapet får sina sånger som klingar och rimmar med alla tiders upplevelser av hjärta och smärta, kroppar som spricker, röster som brister och barn som föds.
“Psalmer för de oheliga” är Disneyballader för vuxna, handklapp i luften, arvsynd i paradiset, heliga gospelkörer och trasiga gitarrsolon som hjälper oss att läka, trösta och ge oss fortsatt kraft att våga vara sköra, starka och drömmande varelser på liv och död.

Psalmer för de Oheliga släpps på vinyl och digitalt på skivbolaget No Regrets Fonogram 20 april 2023.

Närmast på Scala

RECENSÖRERNA SKRATTAR ÅT DÖDEN

07 sep 19:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

15 sep 18:00
Läs mer

SVENSKA REVYN

18 sep 18:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

19 sep 18:30
Läs mer