Händer på våra scener

Datum & biljetter

17 sep
18 sep
19 sep
23 sep
24 sep
25 sep
26 sep
26 sep
30 sep
01 okt
02 okt
03 okt
03 okt
07 okt
08 okt
09 okt
10 okt
10 okt
14 okt
15 okt
16 okt
17 okt
17 okt
04 nov
05 nov
06 nov
07 nov
07 nov
11 nov
12 nov
13 nov
14 nov
14 nov

Scalarevyn

Henrik Dorsin och Michael Lindgren väcker liv i Scalateaterns klassiska revytradition

 

Scalateatern presenterar sin största satsning i modern historia. Den 17 september 2020 är det premiär för ”Scalarevyn” och med den väcks det återigen liv i Scalateaterns klassiska revytradition som frodades på 40- och 50-talet. Bakom comebacken står Henrik Dorsin och Michael Lindgren som arbetar tillsammans igen för första gången sedan tv-succén “Grotescos sju mästerverk” (2017).

Michael Lindgren regisserar revyn och Henrik Dorsin skriver manus och spelar i föreställningen. På scen får Henrik sällskap av en ensemble handplockad av honom själv – Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Klas Hedlund och Louise Nordahl, samt en orkester under ledning av Per Ekdahl.

På 40- och 50-talen var Scalateatern en av Stockholms självklara revyscener och här föddes stjärnor som Anita Lindblom, Carl-Gustaf Lindstedt och Christina Schollin. Typiskt för revyeran var kvartersteatrarna som nästintill fanns i varje hörn. På dessa bjöds det på revy minst en gång om året under storhetsperioden, men när televisionen gjorde sitt intåg i stockholmarnas liv började intresset falna. Huvudstadsborna svek revyteatrarna och förpassade denna konstform till historiens sophög. Nu är det dags för upprättelse.

Henrik Dorsin står för revyns manus. Materialet är nyskrivet men tar avstamp i den gamla underhållningsformen, som alltid legat honom varmt om hjärtat. Ända sedan Henrik Dorsin och Michael Lindgren tog över Scalateatern tillsammans med Conrad och Tova Nyqvist 2014 har ett återupprättande av Scalarevyn varit ett av målen. Nu blir “Scalarevyn” deras största satsning i Scalateaterns moderna historia.

– I en polariserad och modern tid gör vi oss äntligen redo för en högst omodern och bespottad underhållningsform – revy! Vi gör det som en ren provokation mot reklam-Stockholm, säger Michael Lindgren. “Scalarevyn” ska bli en generös föreställning präglad av spelglädje och genuinitet. Min plan är att skapa en härjig stämning i Scalas intima teaterrum, låta världar krocka, generationer mötas och sanslöst trams blandas med musik och samhällsengagemang.

– Vi ska sätta publiken i en underhållningskuvös och bjuda på ett fyrverkeri av infall, säger Henrik Dorsin. Sen om sanningen ska fram så planerade vi att fira Scalateaterns 100-års jubileum med revy för två år sedan, men vi blev lite sena. Så vi brakar på nu istället – kom och fira Scalateaterns 102-års jubileum med oss!

Till sin hjälp tar Michael Lindgren och Henrik Dorsin några av Sveriges främsta musiker, skådespelare och sångare. Medverkar på revyscenen gör Johan Ulveson, även aktuell i “Röde Orm” på Dramaten i vår, Vanna Rosenberg, aktuell i “Häxorna i Eastwick” på Cirkus, Klas Hedlund, aktuell i “Candide” och snart också i “Flickan från västern” på Kungliga Operan och Louise Nordahl från TV4:s “Mumbo Jumbo”. På scen kommer det även finnas en för revyn noga sammansatt orkester under ledning av kapellmästare Per Ekdahl, med bland andra jazzmusikern och grammisvinnaren Per “Texas” Johansson och violinisten och Jazzkatten-vinnaren Josefine Runsteen.

Speltid: ca 2,5h inkl paus
Rekommenderad ålder: Föreställningen kan innehålla lite läskiga sekvenser och några fula ord, så är du lättskrämd eller ung är det bra att ha med dig någon som kan hålla dig i handen eller för dina öron.

#scalarevyn

Läs mer om föreställningen

Hur påverkas Scalarevyn av Coronakrisen?

Scalarevyn jobbar enligt planering. Just nu jobbas det faktiskt på för fulla muggar. Sånger skrivs, dekor byggs, kostymer sys upp…

Läs mer

Vi som gör Scalarevyn…

Ensemble: Henrik Dorsin, Johan Ulveson,Vanna Rosenberg, Klas Hedlund, Louise Nordahl Orkester: Per Ekdahl – kapellmästare och trummor, Per “Texas” Johansson – blås,…

Läs mer

Närmast på Scala

SM i ordvitsar 2020

14 aug 19:00
Läs mer

GADD, HOPP & KÄRLEK

15 aug 19:00
Läs mer

GADD, HOPP & KÄRLEK

16 aug 19:00
Läs mer

Björn Ende och Katten Skogmans Orkester

18 aug 19:00
Läs mer