Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

Release: Dennis Egberths Nästa

20.00
FRI ENTRÉ

Katt Hernandez – Fiol
Isak Hedtjärn – Klarinett
Johan Graden – Piano
Vilhelm Bromander – Kontrabas
Dennis Egberth – Trummor

En gränslös energi, ohämmad skaparkraft och ihärdig vilja att utforska ett vitt musikaliskt spektrum präglar den svenska trummisen, slagverkaren och kompositören Dennis Egberths mångfasetterade aktiviteter. Egberths perkussiva arsenal ljuder regelbundet på scener för improviserad musik, jazz och indierock – sammanhang där den flitigt anlitade stockholmsbaserade slagverkaren har etablerat sig som en betydande och unik musikalisk röst. Hans vittörgrenade musikalitet har bl.a. hörts i form av intrikat och innovativt trumspel med pop- och rock-orienterade band som The Hanged Man och El Perro del Mar; i den ovalt flödande, Beefheart-dofande rytmik som är en vital del av projektet Receptacles, initierat av Joe Williamson; i den hårdsvängande akustiska mystik som kvartetten Egberth/Carls/Williamson/Fite skulpterar; och inte minst på soloskivan Cavum Oris, där han – med trumset och diverse gongar, skålar och slagverk – på ett häpnadsväckande sätt utforskar perkussiv och klangbaserad improvisation. Som musiker rör sig Egberth obehindrat mellan att agera rytmiskt fundament, och att lyhört träda fram och ge musiken det den behöver, när den behöver det. Samtidigt frammanar hans solopraktik en alldeles egen, komplex musikalisk värld. Alltid med största integritet och utan tveksamhet eller förutsägbarhet. Egberths precisa anslag och tajming för lyssnaren till ett angeläget här och nu.

2021 släpptes den kritikerrosade Dennis Egberths första, som visar prov på Egberths kompositoriska tänkande och uttryck. Med en besättning bestående av klarinett, fiol, kontrabas, piano/synt, och slagverk presenteras här Egberths tonspråk: ett sensibelt och noggrant utforskande av komplexa klangfärger och texturer som tar plats inom ett spiritual jazz-uttryck, berikat med tongångar som även för tankarna till nordisk folkmusik. Den eteriska, svävande ljudbild som ensemblen formade tillsammans med ljudteknikern Anders af Klintberg, har fått blomma vidare på Dennis Egberths nya skiva. Inspelad i legendariska Atlantis Studio, av en ensemble vars samlade erfarenheter bibringar lyssnaren en omskakande och visionär jazz av idag.

Skivan präglas av element som genomsyrar Egberths verksamhet som musicerande kompositör överlag: med utsökt formkänsla kombineras koncisa teman och motiv med stringent och levande improvisation inom definierade ramverk. Ambitös musik, som ändå tycks vara utförd med lätthet. De sammanlagt nio spåren spelades in under två dagar, mitt i sommaren – en av Stockholms varmaste somrar någonsin.

Som titeln tycks indikera, är skivan bara det senaste avtrycket av en pågående musikalisk process, ett kontunuerligt utforskande som bara tillfälligt stabiliseras på skivor fullmatade av blixtrande samspel, gediget hantverk, ansvarsfullt risktagande och lyhörd lekfullhet. Kompositören och bandledarens tydliga vision och musikaliska tänkande glimmar som en stark, självständigt flammande ljuspunkt som skapar enhetlighet. Samtidigt betyder det kollektiva allt för realiserandet av denna vision. Egberths anslag fortsätter att taktera närhetens, samhörighetens, närvarons och kontaktens puls.

Närmast på Scala

ISAC ASPBERG

Ikväll 21:00
Läs mer

Small Town Orchestra & Orgelparty Pop edition

14 jun 20:00
Läs mer

SWING MAGNIFIQUE

15 jun 19:30
Läs mer

LA FIESTA CONTINUA

15 jun 21:00
Läs mer