Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

Maz Jobrani

I vår kommer den iransk-amerikanske humorstjärnan Maziyar ”Maz” Jobrani till Sverige. Du kan läsa hans succébok, se honom i en huvudroll i prisbelönad film, eller i de mest poplulära komedishowerna på TV – och i april kan du se honom på Lorensbergsteatern i Göteborg och Scalateatern i Stockholm.

Maz Jobrani är en av de största politiska komikerna. Född i Iran men uppvuxen i San Francisco, dit han kom med sin familj som sexåring, är han en av få iransk-amerikanska komiker och ett välkänt namn på komikerscenen, både i USA och internationellt.

Han har aldrig dragit sig för att skämta om politik, ras, religion eller västs stereotypa uppfattning om människor från Mellanöstern, och han gör det med stor värme och självironi. Maz Jobrani vill ge sin publik lite avkoppling från en hård vecka och från en ännu hårdare politisk miljö samtidigt som inget ämne är tabu för honom. Jobranis ståuppakt handlar mycket om hans iranska härkomst och CNN kallar honom ”the Iranian making people see ’immigrant’ as a good word”:

– Under hela mitt liv och genom min komedi har jag pratat om att vara iranier och om att vara invandrare. Jag har aldrig känt mig helt amerikansk eller helt iransk. Jag var alltid mittemellan, säger Maz Jobrani.

Jobrani skämtar om ett brett spektrum av ämnen som berör många kulturer och han ser sin humor som universell:

– Mina skämt fungerar i Saudiarabien och Jordanien likaväl som i Stockholm. De fungerar i hela världen, säger han.

Multibegåvning – ståuppare, skådespelare, författare
Svenska tittare kan se honom i Netflix-specialen ”Immigrant” från 2017. Hemma i USA är Maz Jobrani aktuell i CBS sitcom ”Superior Donuts” tillsammans med Jermaine Fowler, David Koechner, Katey Sagal och Judd Hirsch.Han har tre komedispecialer på Showtime: ”Brown and Friendly”, ”I Come in Peace” och ”I’m Not a Terrorist, But I’ve Played One on TV”. Våren 2016 uppträdde han i Vita Huset på den fest som Michelle Obama höll för att fira nouruz, det persiska nyåret. Maz Jobrani är en av grundarna till populära ”The Axis of Evil Comedy Tour” som sändes på Comedy Central 2007.

Det är inte bara inom standup som Maz briljerar – han spelar även huvudrollen i den prisbelönade indie-komedin ”Jimmy Vestvood: Amerikan Hero” som han var med och både skrev och producerade. Han har också medverkat i filmer såsom Disneys ”Descendants”, Sydney Pollacks ”The Interpreter” och Ice Cubes ”Friday After Next”.

Han har gjort över 50 gästuppträdanden i populära TV-serier som ”Grey’s Anatomy”, ”Curb Your Enthusiasm”, ”True Blood” och ”Shameless”. Han är en regelbunden panelmedlem på NPR:s ”Wait Wait Don’t Tell Me” och har gjort två TED Talks.

Maz Jobranis bok ”I’m Not A Terrorist But I’ve Played One On TV: Memoirs of a Middle Eastern Funny Man” som gavs ut 2015 låg på LA Times bästsäljarlista. Förutom all underhållning har Maz också produerat dokumentären ”Everything Must Change” om systern Mariam Jobranis kamp mot cancer. Dokumentären, som finns tillgänglig på iTunes, släpptes i oktober 2017, två månader efter systerns bortgång.

http://www.mazjobrani.com/


Rekommenderad ålder: 14 år, då ordval och ämnen under föreställningen inte är barnanpassade.

Speltid: 90 min (ingen paus)

 

Närmast på Scala

SM I ORDVITSAR

Ikväll 19:00
Läs mer

REGNBÅGSGALAN

15 apr 19:00
Läs mer

EMIL JENSEN – SÅNGER OCH SNACK

16 apr 19:00
Läs mer

EN RUNDA TILL

17 apr 19:00
Läs mer