Konferens om Medvetandet och Nära-döden upplevelser

Vad är medvetandet – en funktion av hjärnan eller en självständig verklighet bortom kroppen?

Detta är en av de mest grundläggande och fängslande frågorna inom modern medvetandeforskning, och en fråga som fenomenet nära-döden upplevelser (NDU) på olika sätt leder oss tillbaka till. Är det en annan verklighet som NDU-upplevarna har fått erfara – eller är det hjärnans sista spel i gränslandet mellan liv och död?

Välkommen till en tankeväckande och inspirerande konferensdag där medvetandets natur står i centrum. Under ledning av Agneta Sjödin möts forskare, NDU-upplevare och publiken i ett öppet utforskande av de stora existentiella frågorna.

Genom föreläsningar, samtal och personliga berättelser får vi möjlighet att fördjupa oss i det som ofta förblir outtalat – frågan om vem eller vad vi egentligen är, och om medvetandet kan leva vidare bortom kroppen.

Program

10.00 – 10.15
Agneta Sjödin 
Presentation av dagen

10.15 – 11.15
Lasse Gustavsson 
NDU-upplevelse och bemötande av vårdpersonal

11.20 – 12.50
Hans Zingmark & Katarina Orvedal 
Mystisk upplevelse, NDU-forskning och förändrad livsåskådning

12.50 – 14.20
PAUS

14.20 – 15.15
Jeanette Hedström
En möjlighet: NDU-upplevelse och IANDS.org

15.20 – 16.15
Walter Fischer
Neurokirurgin hanterar hjärnans materia, men kan den även ge insikter kring medvetandets natur?

16.15 – 17.00
Paneldebatt
Talardebatt med möjlighet till frågor från publik ledd av Agneta Sjödin

Medverkande

Agneta Sjödin: TV-profil, poddare och författare.

Agneta Sjödin är dagens konferencier. Många känner henne från TV, där hon genom åren deltagit i en rad uppskattade program och blivit en välkänd och omtyckt röst i det svenska medielandskapet.

Men Agneta är också författare, och kanske framför allt – en nyfiken själ med ett djupt intresse för livets inre dimensioner. Genom sin podcast Så in i själen har hon fört samtal med många människor som på olika sätt berör det djupare i oss – samtal som rör liv, död, andlighet och medvetandets mysterium.

Med sin värme, närvaro och ödmjukhet är Agneta en inspirerande vägledare genom dagens program.

Hans Zingmark: Överläkare, specialist intern- och lungmedicin samt NDU-forskare

Hans Zingmark presenterar sin nyligen publicerade forskning1 om nära-döden-upplevelser (NDU) hos patienter som drabbats av hjärtstopp, med särskilt fokus på hur dessa upplevelser kan kopplas till en fördjupad eller förändrad livsåskådning. Han belyser även viktiga aspekter för vårdpersonal att beakta i mötet med patienter som har upplevt en NDU – oavsett om det skedde nyligen eller tidigare i livet.

Tillsammans med Katarina Orvedal för han ett samtal om mystiska upplevelser, som i allt högre grad inom forskningen betraktas som en integrerad del av NDU-fenomenet.

Föreläsningen öppnar upp för ett existentiellt och filosofiskt utforskande av medvetandets natur, och inbjuder till reflektion kring dess möjliga dimensioner bortom den fysiska kroppen.

1. Near-death experiences and the change of worldview in survivors of sudden cardiac arrest https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10336875/pdf/qrmh-6-3-10241.pdf

Jeanette B. Hedström: Entreprenör, föreläsare och NDU-upplevare

Vad händer när vi kliver bortom gränserna för den fysiska världen? I denna berörande föreläsning delar Jeanette B. Hedström sin djupgående nära-döden upplevelse (NDU) och de insikter den gav om medvetande, läkning och vår sammankopplade existens.

Under sin NDU mötte Jeanette en dimension av något som är svårt att beskriva med ord och ställdes inför ett val av att stanna kvar i den villkorslösa kärleken eller gå tillbaka till sin skadade kropp. Hon kommer att utforska de gåvor och lärdomar hon tog med sig—lärdomar om självkärlek, allas unika vibration och kraften i vårt perspektiv—samt den djupa insikten att medvetandet sträcker sig bortom den fysiska kroppen.

Katarina Orvedal: Entreprenör, livsåskådningsvetenskap och mysticism

Katarina kommer att dela med sig av en djupt omvälvande mystisk upplevelse som hon hade i tjugoårsåldern – en erfarenhet som förändrade hennes livsåskådning i grunden.

Flera år senare studerade hon vid den teologiska fakulteten vid Lunds universitet, med fördjupning i livsåskådningsvetenskap och mystiska upplevelser.

I sin föreläsning utforskar hon frågan: Vad är en mystisk upplevelse? och belyser forskningen inom mysticism, som allt oftare kopplas till det bredare NDU-fältet.

Lasse Gustavsson: Hälsopedagog, föreläsare och NDU-upplevare

1981 drabbades Lasse av en livshotande brännskada i samband med ett gaslarm i Oljehamnen i Göteborg. Under de första två månaderna vårdades han nedsövd.

Under denna tid fick han uppleva livsomvälvande händelser som kom att förändra hela hans syn på livet. Dessa inre erfarenheter – som skedde medan kroppen låg medvetslös – ritade om hans värderingskarta på djupet.

Lasse kommer att dela med sig av dessa starka upplevelser, och även berätta om hur det var att vakna upp i ett fullständigt försvarslöst och blint tillstånd – och hur han, med öppen hudlöshet, mötte det vackra i mänskliga möten och omsorg.

Walter Fischer: Neurokirurg, docent och hjärnforskare

Neurokirurgin hanterar hjärnans materia, men kan den även ge insikter kring medvetandets natur?

Walter Fischer är neurokirurg och forskare med lång och bred erfarenhet inom både basal och klinisk neurovetenskap. Hans forskningsverksamhet sträcker sig från studier av nervtillväxtfaktorer till utveckling av immunterapeutiska metoder vid hjärntumörer, och han har över 20 års klinisk erfarenhet av behandling av patienter med hjärntumörer och hjärnskador. Trots decennier av avancerad hjärnforskning saknas fortfarande vetenskapliga belägg för hur hjärnans fysiologiska och elektriska processer kan ge upphov till subjektivt medvetande – upplevelsen av ett medvetet ”jag”. Samtidigt finns studier som pekar på att detta ”jag” kan utgöra en dynamisk kraft i hjärnan. Fischer hänvisar bland annat till studier med funktionell magnetresonanstomografi (fMRI), där patienter i koma har visat tecken på medveten närvaro, trots att alla yttre tecken på medvetande saknas. Fischer belyser också erfarenheter från vakenkirurgi, där elektrisk stimulering av hjärnbarken möjliggör kartläggning av funktionella nätverk i realtid. Efter över 100 års erfarenhet av hjärnstimulering hos vakna patienter finns det fortfarande inga rapporter om att stimuleringen i sig plötsligt kan resultera i att patienten yttrar en egen önskan – exempelvis: ”Nu vill jag läsa min bok ” – något som antyder att medvetna intentioner inte enkelt kan reduceras till lokaliserade hjärnaktiviteter. Ett exempel på hur en vaken hjärna kan fungera utan ett ”jag” är patienter med tinninglobsepilepsi. Under anfall är dessa personer vakna och motoriskt aktiva, men deras medvetna ”jag” är tillfälligt frånvarande. Hjärnan reagerar då reflexmässigt på omgivningen, styrd av inlärda beteenden – och kan till exempel leda personen hem genom tät stadstrafik utan problem. När anfallet upphör återkommer det medvetna ”jaget” – dock utan minne av vad som skett.

Närmast på Scala

SWING MAGNIFIQUE

Ikväll 20:00
Läs mer

Anton Hultquist Trio

Ikväll 21:00
Läs mer

LA FIESTA CONTINÚA

03 maj 21:00
Läs mer

NI HÖR VAD JAG TÄNKER

07 maj 19:00
Läs mer