Händer på våra scener

Datum & biljetter

15 sep söndag sön
18 sep onsdag ons
19 sep torsdag tor
20 sep fredag fre
21 sep lördag lör
21 sep lördag lör
25 sep onsdag ons
26 sep torsdag tor
27 sep fredag fre
28 sep lördag lör
28 sep lördag lör
29 sep söndag sön
02 okt onsdag ons
03 okt torsdag tor
04 okt fredag fre
05 okt lördag lör
05 okt lördag lör
08 okt tisdag tis
09 okt onsdag ons
10 okt torsdag tor
11 okt fredag fre
12 okt lördag lör
12 okt lördag lör
15 okt tisdag tis
16 okt onsdag ons
17 okt torsdag tor
18 okt fredag fre
19 okt lördag lör
19 okt lördag lör
22 okt tisdag tis
23 okt onsdag ons
24 okt torsdag tor
25 okt fredag fre
26 okt lördag lör
26 okt lördag lör
06 nov onsdag ons
07 nov torsdag tor
08 nov fredag fre
09 nov lördag lör
09 nov lördag lör

SVENSKA REVYN

SVENSKA REVYN – EN NATIONELL ANGELÄGENHET

Där Henrik Dorsins förra revy tog avstamp i den gamla svenska revyformen kommer detta nya spektakel istället inspireras av nationalromantik, folkkultur och svenska värderingar. Föreställningen har i all svensk enkelhet fått namnet ”Svenska revyn”.

Premiären står att vänta i september och precis som i “Scalarevyn” får Henrik Dorsin sällskap på scen av sina gamla polare Vanna Rosenberg och Johan Ulveson. Utöver dessa tre har man, för att förse revyn med en högklassig musikalisk skrud, bildat ”Svenska Sånggruppen AB” med fem fullblodsproffs ur det svenska musikundret med sin bakgrund i både jazz, rock´n´roll, pop och soulsvängen, men framförallt kommunala musikskolan. Allihop backas upp av, det sex man starka, “Jävla Livgardes Paradorkester” under ledning av tamburmajor Per Ekdahl som även står för helt nyskriven musik till förställningen. Ansvarig för att sy ihop det hela enligt korrekt svensk standard blir regissör och koreograf Anna Ståhl.

”Svenska Revyn” är en revy med den blygsamma förhoppningen att samla det svenska folket, få dem att gå man ur huse för att försäkra sig om en biljett, sätta sina svenska skrattmuskler i arbete, för att slutligen när föreställningen är över resa sig som en person och kräva att detta blir en självklar del av den svenska revykanon. För att tala klarspråk: denna revy är en nationell angelägenhet! Typ. Eller det kanske är att ta i? Vilka tror vi att vi är egentligen? Förlåt.

Men oavsett om du gillar svensk natur, Carl Larsson och studentsångare eller jante, kollektivavtal och helgfylla så är du hjärtligt välkommen till Scalateatern i höst.

– Jag vill väcka Grindslanten till liv. Jag vill låta de blågula fanorna fläkta oss friska till tonerna av dragspel, fiol och flöjt. Jag vill dansa allt från hambo och jitterbugg till oxdans och trollrock medan vi tronar på minnet från fornstora dar. Jag vill bjuda på ett fyrverkeri av röda stugor och daggstänkta berg tills det fullkomligen sprutar granbarr och furuspån ur öronen på publiken. Men framförallt – och den egentliga anledningen till varför jag gör det här; jag vill se Johan Ulveson i folkdräkt. Vill inte ni? säger Henrik Dorsin och läppjar på ett glas fesljummen punsch.

PREMIÄR

“Svenska revyn” har premiär på Scalateatern söndagen den 15 september kl 18.00

Speltid: 3 h inklusive paus

Rekommenderad ålder: 10 år

Medverkande: Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg, Johan Ulveson, Annika Granlund Jonsson, Andreas Grube/Niklas Gabrielsson, Emmalisa Hallander, Dennis Quintero, Sofia Jung, Per Ekdahl, Per Texas Johansson, Ulric Johansson, Lisa Bodelius, Josefin Runsteen, Vladan Wirant

Idé, manus och sångtextförfattare: Henrik Dorsin
Kompositör, kapellmästare, arrangör: Per Ekdahl
Regi och koreografi: Anna Ståhl
Scenografi: Bengt Fröderberg
Kostym: Clara Ahlström och Leffe Kronlöf
Peruk och mask: Sara Klänge
Ljusdesign och ljusoperatör: Stizze Larsson
Videodesign och animationer: David Giese
Vocal Director: Annika Granlund Jonsson
Regiassistent: Amanda Davin
Teknisk samordnare: Kristian Nielsen
Ljudtekniker: Niklas Nordström och Sabina Donsér

Artwork och pressbilder: Robert Eldrim
Gruppbild: Alvin Ågren

Pressbilder
https://www.scalateatern.se/kontakt/press/

Henrik Dorsin – manusförfattare, skådespelare
Presentationen av Scalas och hela Sveriges nationalskatt är överflödig. Listan kan göras kriminellt lång på alla hyllade och odödliga stunder denna unika människa har skapat och framfört som för alltid etsats sig fast i vårt kollektiva minne och som närhelst vi minst anar det får oss att skratta hejdlöst men… vi ska inte uppehålla oss där utan bara konstatera att det är som att vinna på lotto att Henrik nu byter vardagen med film (i Hollywood bland annat, vadårå?), TV, teater och till exempel Operans stora scen mot hans andra hem på Scala för att här och i detta nu skapa en helt ny revy som kommer, och detta vet vi redan nu, bli en nationell angelägenhet. Och inga är gladare än vi på Scala att få husera detta för ”var ska sleven vara om inte i grytan?” Varmt välkommen hem Henrik!

Vanna Rosenberg – skådespelare
Vår alldeles egna och enda primadonna absoluta, som samtidigt är ödmjukare än få vilket ni ju hör blir en helt drömlik kombo. Vanna är allt vi vill ha, och vill vara och hon har en svindlande bredd som skådespelare och vokalist; hon är både skönsång och snart även, till exempel Rock-troll. Hela sin karriär har hon med sin magnetiska utstrålning lättsamt kastat sig mellan humor, allvar och allt däremellan och skapat oförglömliga scener, karaktärer och minnen så det är föga förbluffande att hon utan att tveka en sekund antar sig med hull och hår vilken knasig roll hon än må tilldelas av Henrik Dorsin. Utöver allt detta som om det inte räckte och blev över författar hon förtrollande barnböcker. Vart ska detta sluta? Hur lyckosamma kan vi skatta oss som får se hennes kommande bravader?

Johan Ulveson – skådespelare
Denna storfavorit som för evigt bebor en speciell plats i det svenska folkets hjärta med sina oförglömliga insatser som skådespelare borde förses med en bredare bringa för att rymma alla de utmärkelser han mottagit. Johan har en lång och imponerande karriär både inom film och på scener runt om i Sverige, han är de allvarliga monologernas mästare och samtidigt hela landets favoritspjuver. Johan är “funny bones” personifierad och Henrik Dorsins absoluta favorithackkyckling. Det är en enorm ynnest för både publik och ensemble att ha Johan med i gänget och vi kan knappt bärga oss tills vi får se vilken magi som uppstår med dig på scen Johan!

Per Ekdahl – kapellmästare, kompositör, trummor
Man kan lätt få svindel när man ställs inför Pers musikaliska framfart inte bara här i Svedala utan också världen runt. För att ni bättre ska förstå; denna råtalang har inte bara skapat verk som framförts av de mäktigaste orkestrarna jorden (!) runt, han har även producerat musik som vunnit Grammy award, han har samarbetat med våra allra största svenska artister i vitt skilda genrer samt skapat odödlig musik för publiksuccéer till filmer, pjäser och skivor. Hands down för Per och för att citera Henrik Dorsin: ”Pers insats är enorm”.

Annika Granlund Jonsson – vocal director, vokalist
Denna en av Sveriges i särklass mest anlitade sångerskor och musiker som inte nog med dessa talanger även producerar, arrangerar och skriver musik, har arbetat med de allra största svenska artisterna, är en av Allsång på Skansens fixstjärnor i husbandet och har skapat oförglömliga scener och musik i Glada Hudiksteaterns film Catwalk. Bland mycket annat, baxnar gör man!
En viss citatmaskin vid namn Lisa Nilsson har slående sagt om Annika: ”Om Monica Zetterlund var ”ett lingonris i ett cocktailglas” så är Annika Granlund ett kärnkraftverk i ett champagneglas, eller möjligen en hjortronkvist i ett snapsglas.” Vem hade kunnat säga det bättre? Vi instämmer till fullo och tackar vår lyckliga stjärna att ha en sådan naturkraft (eller kärnkraftverk då) med oss i ensemblen och som Prima Sångledare!

Dennis Quintero – vokalist
Denne svenska rockabillyns självaste frontfigur är inte bara en karismatisk artist i eget namn som turnerat land och rike runt, han har även tidigare varit medlem i poppis TT Grace och The Boppers OCH har som om detta inte vore nog ett hjärta av guld då han vigt stor del av sitt liv till att arbeta som resurspedagog för barn med neuropsykiatriska diagnoser. Svenska folket nu reser vi oss som en person och hälsar Dennis varmt välkommen in!

Sofia Jung – vokalist
Utöver att vi här har en av Sveriges okrönta souldrottningar som hanterar dans, skådespeleri och sång lika sömlöst har hon figurerat i otaliga musikaler på de största scenerna landet runt och som att något kan stoppa denna begåvning utgör hon dessutom en av grundstenarna i det musikaliska systerkollektivet Sister Soul. Händerna upp för Sofia Jung!

Emmalisa Hallander – vokalist
Hon må vara yngst i ensemblen, men trots sin ringa ålder har hon i egenskap av jazzvokalissa redan sålt ut Fasching i eget namn, blivit benämnd som ”årets genombrott 2023” av Musikmagasinet Lira samt debuterat som andra halvan i popduon Sand & Hallander. Medmänniskor; låt om oss stolt presentera den klarast lysande jazzkatten på den musikaliska Stockholmshimlen!

Andreas Grube – vokalist
Det här är en människa med rafflande många strängar på sin lyra. Han är inte bara musiker, låtskrivare, producent och sångare med en bakgrund i humorkollektivet Grotesco. Han, och lyssna noga nu, är också DEN Andreas Grube. Alltså vinjournalisten vars texter och kunskap vi slukar via oslagbart ordvirtuosa krönikor och ljuvligt inkluderande och smarta vinböcker.
Han är en av författarna bakom boken “Vin för en dålig date”, även om vi är ytterst tveksamma till att denne underhållande gitarrist någonsin varit på en dålig date…!

Niklas Gabrielsson Lind – vokalist
Här har vi Sveriges hemligaste kändis.
Vi menar hör här; Grammisgalan, På Spåret, tolvslaget på Skansen, alla möjliga symfoniker och storband. Han har sjungit precis överallt och berört oss och fått oss att svänga våra lurviga som om ingen tittade. Han spelar, som om detta inte vore nog, även trummor, i smyg, fast för öppen ridå. Hemlig eller ej är vi enormt malliga över att ha fått med oss dig i denna föreställning, give it up for Niklas everybody!

Per Texas Johansson – träblås
Denna den mest musikaliskt inflytelserika blåsare i den svenska jazztraditionen behöver ingen närmare presentation för alla er musikälskare därute då han rönt stora framgångar med egna album och turnéer men till vår stora glädje är med oss denna gång som grundbult i den fenomenala orkestern. Ibland har man tur och medvind. Texas, vi ser så ofattbart mycket fram emot att se och höra dig in action!

Lisa Bodelius – bleckblås
Från Motala och Göta kanal seglar Lisa in i vår orkester. Hon har tilldelats stipendier i både Alice Babs och Monica Z:as namn vilket förpliktigar men det löser denna begåvning enkelt med sin trombon som spelar både förbluffande mångsidigt, leklystet och oförställt. Med öppen famn tar vi emot Lisa!

Vladan Wirant – piano
Han är vår man vid tangenterna. Lika flink vid pianot som vid dragspelet.
Han har utöver två skivor med Bo Sundström samt tusentals jazzgig i ryggen även NÄSTAN spelat med Git Gay samt talar fem språk helt flytande. Ja du hörde rätt, det går inte att ta in riktigt så du får fråga honom mer om allt detta på plats.

Ulric Johansson – bas
Denna legend bland basister har medverkat i oräkneliga, oförglömliga föreställningar och konserter med allt från Robban Broberg till Björn Skifs. Hotings egna Gene Simmons tog sig redan på 90-talet till Stockholm för att erövra stadens scener och hela landets turnébussar. Alla vill ha denna begåvade basist med på tåget så vi är överlyckliga att han hamnade just i vår vagn!

Josefin Runsteen – fiol
Detta kan vara den mest efterfrågade violinisten i Sverige, så henne håller vi hårt i! Josefin spelar alltså allt från klassiskt till pop men vi råkar veta att hennes absoluta drömorkester är Trondheim Jazz Orchestra (no offense Håkan Hellström som hon ofta spelar med)…Utöver att vara en prisbelönt violinvirtuos så trummar och komponerar hon gärna och ni förstår ju själva hur belåtna vi är att kunna presentera henne som en del av vår ensemble. Hos oss kallas hon även Fröken Ur, och det får du gärna fundera på varför..!

Anna Ståhl – regissör, koreograf
Verk av hela Sveriges dansvirtuos och numera regidrottning kan du ingalunda ha missat om du de senaste åren åtnjutit förstklassig kultur inom dans, musik, teater och sång i detta avlånga land. Hon är klassiskt skolad som sig bör men maken till bredd i hennes framfart har sällan stått att skåda; detta är kvinnan bakom hela eller delar av monstersuccén Scalarevyn, debattskapande Kretsen – om Hilma af Klint, Hedy – geniet och skönheten och hon har dessutom dansat bakom, med, kring otaliga av Sveriges allra största stjärnor. Nej men ni förstår ju själva, inget kan stoppa denna naturkraft som denna gång sitter i regi och koreografitronen för en nationell angelägenhet!

Fr v: Johan Ulveson, Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg, Sofia Jung, Niklas Gabrielsson Lind, Andreas Grube, Annika Granlund Jonsson, Emmalisa Hallander, Ulric Johansson, Per Ekdahl, Vladan Wirant, Lisa Bodelius, Per Texas Johansson, Josefin Runsteen, Dennis Quintero

För pressbilder samt mer om ensemblens tidigare meriter:
https://www.scalateatern.se/kontakt/press/

Närmast på Scala

ISAC ASPBERG

Ikväll 21:00
Läs mer

Small Town Orchestra & Orgelparty Pop edition

14 jun 20:00
Läs mer

SWING MAGNIFIQUE

15 jun 19:30
Läs mer

LA FIESTA CONTINUA

15 jun 21:00
Läs mer