Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

Vår fantastiska hjärna – om kreativitet, fantasi och skapandets natur

Pi-symposium: Vår fantastiska hjärna – om kreativitet, fantasi och skapandets natur

Vad särskiljer människan från andra djur? Vår förmåga att föreställa oss saker – och sedan skapa dem. I allt från konst och mytologi till vetenskapliga upptäckter och innovativa uppfinningar syns människans fallenhet för att planera, lära sig, utforska och tänka abstrakt – på ett konkret sätt. Varför är våra hjärnor så anpassade för just skapande och fantasi?

För tiotusentals år sedan målade neandertalare avbildningar av djur på grottväggar, och genom historien har gemensamma, mänskligt skapade berättelser och myter bundit oss samman och fått oss att föreställa oss det förflutna, nuet och framtiden. Nyckeln till allt detta är våra hjärnor: människor är, som en effekt av våra frontala hjärnbarker, inte byggda för nuet. Som art är vi hyperprefrontala. Vi reflekterar ständigt över framtiden och sådant som är avlägset den plats där vi befinner oss.

Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien är stolta att presentera ett Pi-symposium om vår förunderliga hjärna och dess märkligaste egenskaper: fantasi, kreativitet och förmågan att skapa. Kvällens huvudtalare är neurologen och forskaren David Bäckström, aktuell med boken Fantasi, psykiatern och forskaren Simon Kyaga och journalisten Jonas Mattsson. Tillsammans har de skrivit boken boken Ekvilibrium: Om sambandet mellan kreativitet och galenskap. Med på scenen är även Mats Lekander, psykologiprofessor och författare till Ditt inre liv och Isabella Lundgren, en av Sveriges främsta jazzsångerskor.

Under kvällen kommer de, utifrån ny forskning och spännande rön inom neurologi, psykologi och medicin utforska frågor om vår unika skapandeförmåga: varför särskiljer människans fantasiförmåga oss från andra djur? Vad innebär det egentligen att skapa? Och varför tycks vissa hjärnor ha lättare för både kreativitet och galenskap?

För musiken står Lindy & the BonBon Band. Det blir vild, farlig och extravagant cabaretmusik, ständigt på gränsen mellan berusande kärlek, extatisk glädje och blodig smärta.

Välkomna till en fantasifull helkväll ni sent kommer glömma!

Frågor, kontakta Martina Stenström, Fri Tanke. E-post: [email protected]

Telefon: 073-503 12 27

OM PI

Pi-symposium är en samtalsserie som speglar vetenskapens frontlinjer och syftar till att öka kunskapen om verkligheten och oss själva. “Pi” står för det matematiska tecknet π.

Närmast på Scala

DEN IMPROVISERADE SCHLAGERFESTIVALEN

Ikväll 19:00
Läs mer

ADM

Ikväll 21:30
Läs mer

DEN IMPROVISERADE SCHLAGERFESTIVALEN

23 sep 19:00
Läs mer

Gud förbannat vilken jävla SHOW! Med Leif & Billy

28 sep 19:00
Läs mer