Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

- en hyllning till "The Big Easy"

New Orleans 300 år

Medverkande artister:

Louisiana Avenue
Gunhild Carling
Peter Asplund
Magnum Coltrane Price
Dom Pipkin
Amanda Ginsburg
Jesse Lindgren
Storstan Street Brass

I år är det 300 år sedan franska kolonisatörer grundade New Orleans i en flodkrök nära Mississippis utlopp. Sedan dess vilar stadens historia i en mylla av sanna vandringsmyter om voodoo-drottningar, dansande begravningar och jazzens födelse på bordellerna i French Quarter.
Någon har sagt att New Orleans påminner om den kryddiga cajun-rätten Gumbo: en mustig gryta av influenser från alla håll. New Orleans är inte bara en stad utan en egen kultur, på många sätt skild från övriga USA.

Varje besökare av New Orleans blir överrumplad av hur viktig del fest och fantastisk musik fortfarande utgör av stadens själ.
Efter några dagar i The Big Easy eller The Lucky Town, två av stadens många passande smeknamn, har de flesta lätt att hålla med Bob Dylan:
”I like many places a lot, but I like New Orleans better.”

Du är varmt välkommen att vara med och fira det 300-åriga födelsedagsbarnet på Scalateatern i Stockholm. Det kommer bli en unik hyllning till staden av ett uppbåd utvalda artister som förenas av en gemensam och äkta kärlek till New Orleans.

Louisiana Avenue
Louisiana Avenue är den hårdsvängande glädjeorkestern som bjuder på svårslagen festivalstämning och karnevalsyra. Oavsett tidpunkt och plats rycker bandet omedelbart tag i sin publik och transporterar oss kollektivt till karnevalen Mardi Gras och de kommer att leda oss genom denna hyllningskväll. Sångaren och initiativtagaren till denna kväll, Pär Stenhammar, fick sin kärlek till New Orleans med modersmjölken då han är son till Stockholms Jazzfestivals grundare Bosse Stenhammar, som varit i New Orleans 48 gånger.

”Hell, the band sounds great” – George Porter Jr (The Meters)

Dom Pipkin
Den engelska pianisten Dom Pipkin, som bland annat spelat med David Byrne, Ray Davies, Paloma Faith och Morcheeba, har en livslång passion för New Orleans. Både som musiker, vilket fört honom till festivaler och klubbar världen över och som omtyckt radiopratare på nationell nivå i USA, där det stående ämnet är New Orleans och väven av historier kring stadens kultur och musik.
Hans solo-konserter brukar bli en resa genom ett vindlande landskap av blues, boogie, äldre jazz och funk, allt framfört med den rätta Nola-känslan.

“I can’t hold a candle to this guy. He’s a great piano player!” – Jamie Cullum

Gunhild Carling

Oöverträffade Gunhild Carling är en artist av sitt helt egna slag. Sväng, inlevelse och blues är den genomgående känslan vare sig hon sjunger, spelar munspel, trombon, harpa eller säckpipa. Genom musikens värme och en personlig humor upprättar hennes föreställningar en sällsynt publikkontakt. Även internationellt har Gunhild rönt en enorm uppskattning, till exempel med stående ovationer på berömda New Orleans Jazz & Heritage Festival.

”See if you can add up how much talent this lady has. How many instruments does she play?!” – Bootsy Collins

Peter Asplund
Peter Asplund är en av Sveriges främsta trumpetare. Eller varför inte säga det som det är? Han är en av Europas eller till och med världens främsta trumpetare. Varför dra en linje när det inte finns något behov? Jazz är inte begränsad av några nationella gränser. Han har gjort åtta skivor i eget namn, nominerad till en grammis och fått den mest prestigefyllda utmärkelsen som man kan uppnå i svensk jazz, Orkester Journalens ”Gyllene Skivan” för två av hans album ”Lochiel’s Warning” och ”Asplund Meets Bergstein”.

Magnum Coltrane Price
Sedan sin debutsingel ”Sarah” 1990, har Magnum Coltrane Price varit en produktiv stjärna på den svenska musikhimlen. Under åren har han producerat och spelat med svenska tungviktare som Titiyo, Mauro Scocco, Lisa Nilsson, Esbjörn Svensson Trio, Blacknuss Allstars, samt internationella superstjärnor som Janet Jackson, Mary J Blige, Roy Hargrove, Fred Wesley och Maceo Parker. Sedan många år har Magnum varit basist, låtskrivare och producent i Nils Landgrens Funk Unit, som levererat en smittsam mix av jazzy funk till en extatisk publiken över hela världen.

Amanda Ginsburg
Sveriges nya jazzälskling Amanda Ginsburg står inför sitt stora genombrott i och med debuten hos Allsång på Skansen. Hon blev utsedd till ”Årets Nykomling” av P2 Jazzkatten och under våren 2018 släpptes debutalbumet ”Jag har funderat på en sak”. Hon fick även Olle Adolphsons-stipendiet med följande motivering;
”Inte sedan Monica Zetterlund har jazz på svenska låtit så chosefri och självklar som när Amanda sjunger.”

Jesse Lindgren
Trombonisten Jens Lindgren är en lysande representant för 20- och 30-talsjazzen i Sverige med New Orleans-idiomet som specialitet. Sedan flera decennier är han ledarfiguren i Kustbandet och han har också turnerat med egna mindre grupper och framträtt som gästsolist såväl i Sverige som internationellt, inte minst på New Orleans Jazz & Heritage Festival och med New Orleans-jazzgrupper som Preservation Hall Jazz Band. Till New Orleans reser Jesse regelbundet för att hämta sin inspiration.

Storstan Street Brass
Sveriges enda moderna New Orleans-brassband! Med ungdomligt ös och ödmjukhet inför New Orleans-traditionen har Storstan Street Brass har gjort succé på en rad av landets ansedda jazzklubbar. I repertoaren blandas egna låtar med covers av svensk populärmusik såväl som pärlor ur New Orleans’ musikskatt.

”Storstan Street Brass tog publiken med storm (…) den nya brassbandsstilen man möter runtom i New Orleans där traditionella klanger blandas med funk och rap.” -Recension i tidningen Jazzpulsen 2016

Närmast på Scala

MAURÍCIO MEIRELLES – WEBBULLYING WITH GENERATION Z

Ikväll 20:00
Läs mer

PetrINA

23 maj 19:30
Läs mer

Simon Kolmodin Trio feat Isac Schillberg

23 maj 21:00
Läs mer

LEE SAMA

23 maj 21:00
Läs mer