Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

10-års jubileum!

Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye med Idan Raichel-Marta Gómez-Filip Jers m.fl.

Sveriges egen jiddischdrottning, Louisa Lyne och hennes band ”di Yiddishe Kapelye” firar 10 år och bjuder in till stor konsert och musikalisk fest på Scalateatern i Stockholm. Konserten är en hyllning till allt som gruppen åstadkommit tillsammans genom åren – en stämningsfull resa genom gammalt och nytt, mörker och sorg, lust och livsglädje. Från tiden då Louisa först förälskade sig i jiddisch, till idag då hon tagit dess kultur rakt in i samtiden och, som på senaste albumet och till denna jubileumskonsert, tillsammans med en uppsjö av gästartister skapat något coolt och innovativt, utan att för den delen tappa fotfästet eller förlora essensen i traditionen. 

Mycket har hänt sedan Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye släppte sitt första album ”Debyut” under 2012, men genomgående är den varma och känslosamma musikaliska atmosfär som genom åren fängslat publik världen över. Louisas vokala styrka och karismatiska sångstil skapar med hjälp av de skickliga musikerna i di Yiddishe Kapelye (dragspel, violin, cello, kontrabas, gitarr och piano) ett helt unikt konstnärligt uttryck fullt av variation, spänst, dynamik och goda musikaliska överraskningar. 

Gruppens andra albumet ”A Farblondzhete Blondike” släpptes 2015, och nu sist när det tredje albumet ”Lust” kom ut under hösten 2019, har musiken utvecklats ytterligare och blivit både mer banbrytande och omfattande. Gruppen rör sig med säkerhet mellan traditionell klezmer, modern pop och världsmusik. Med elektroniska beats, latinska rytmer och inslag av konstmusik, folksång och norrländsk melankoli, arbetar de med jiddisch i ett helt nytt och utmanande sammanhang, som samtidigt förefaller helt självklart. 

Louisa Lyne är född i Härnösand och har genom ett brinnande intresse, studier och lust, trots att hon inte vuxit upp med judiska traditioner, tillägnat sig språket och det judiska kulturarvet, gjort det till sitt och funnit sin alldeles egna konstnärliga röst i dess mitt. 

Gruppen har rönt stora framgångar både för sina liveframträdanden och album, nu senast för deras efterlängtade tredje album som mottagit lysande recensioner både i Sverige och runt om i Europa. Under 2019 vann Louisa den internationella tävlingen ”Der Yiddisher Idol” i Mexico City och genom SVTs programserie ”Folkets musik” blev gruppen hyllad när deras version av The Arks ”It Takes A Fool To Remain Sane” (S’nemt A Nar”) mottogs med öppna armar av både gammal och ny publik. 

De är också aktuella med konserten ”Yiddish Revolution” som dels är en konsert, men också en berättande, pedagogisk föreställning om jiddischkultur, förintelsen och vikten av medmänsklighet, som under 2019 turnerat bland högstadieskolor runt om i landet. 

 

Bekräftade gästartister till konserten, fler kan tillkomma: 

Den israeliske singer-songwritern Idan Raichel har under de senaste tolv åren varit bandledare i ”The Idan Raichel Project” och har hyllats världen över för sitt karakteristiska sätt att hämta influenser från mellanöstern, latinamerikansk och afrikansk musik för att skapa en unik fusion genom att kombinera traditionella teman och texter med moderna instrument och nya musikstilar. Idan medverkar på Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelyes senaste album där han bidragit med text, musik och sång på spåret ”Innan det tar slut” (Lifney SheÝigamer).
www.idanraichelproject.com 

Colombianska sångerskan Marta Gómez har omtalats som en av de viktigaste rösterna på världsmusikscenen och förtrollat hela kontinenter med sin utsökta röst och sina starka sångtexter. Hennes musikaliska bredd och förmåga att beröra lyssnare över hela världen har gjort att hon bland annat blivit nominerad i kategorin för bästa latin jazz-album på Billboard Latin Music Awards, vunnit en Latin Grammy för bästa barnalbum samt delat scen med världsartister som Bonnie Raitt, John Mayer och Totó la Momposina m.fl. Marta Gomez tolkar på spanska sin egen översättning av dikten ”Umru mayne” av Moyshe Leib Halpern, på Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelyes senaste album. 

www.martagomez.com 

 

Filip Jers är en internationellt erkänd munspelare med ett brett musikaliskt spektrum och var den första munspelare att studera vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vilket resulterade i en masterexamen 2011. Han har kallats ”The Swedish harmonica sensation” av internationella musikjournalister och har turnerar flitigt i Sverige och utomlands. Han älskar nya samarbeten och genreöverskridande projekt och har samarbetat med artister från olika genrer till exempel Benny Andersson, Timbuktu, Tomas Ledin, Jan Lundgren, Monica Dominique, Jill Johnson och Lill Lindfors. Andra språet på Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelyes senaste album ”Mayn Rue-plats” slutar med ett munspelssolo av Filip Jers där ”tonerna trillar fram mycket försiktigt men hoppfullt längs en rätt smal men ändå framkomlig improviserad stig” (Lira Musikmagasin, 2019, https://www.lira.se/skivrecension/lust). 

www.filipjers.com 

Konserten presenteras i samarbete med Judisk Kultur i Sverige. 

Foto: Sara Ljungren 

Speltid: 2h inkl paus

Närmast på Scala

OWE THÖRNQVIST 95 ÅR

Ikväll 18:30
Läs mer

BOMBO FICA

28 maj 19:00
Läs mer

MINUTES LTR RELEASE

29 maj 20:00
Läs mer

PetrINA

30 maj 17:30
Läs mer