EN RAPPORT FRÅN SVERIGES PRODUCENTER OCH PRIVATTEATRAR

LÅT OSS JUBLA IGEN

Mitt under brinnande världskrig ville den brittiska krigsministern ta pengar från kulturen och ge till försvaret. Winston Churchills svar ekar fortfarande i historien: ”Varför då, vad finns det då att försvara?” Sveriges Producenter och Privatteatrar står bakom stora delar av Sveriges kulturliv och är ett viktigt komplement till de skattefinansierade kulturinstitutionerna. Hos oss går man på festival, konsert, teater och äter middagar. Genom oss kan miljontals människor i Sverige skratta, jubla, umgås och drömma tillsammans. Bli berörda. Vi skapar upplevelser och minnen för livet. Vi säger inte att vi är Winston Churchill, men det här är en rapport till försvar för kulturen.

Sveriges Producenter och Privatteatrar är en förening bestående av elva kulturarrangörer: 2Entertain/China Teatern, Blixten & Co, Cirkus Arena/Pop House, Göta Lejon, Julius Production/Nöjesteatern, Krall Entertainment, Lifeline Entertainment, Lorensbergsteatern/Kulturtuben, Oscarsteatern/Vicky Nöjesproduktion, Scalateatern och Villman Produktion/Maximteatern.

Vi är helt egenfinansierade och får inga kommunala, regionala eller statliga bidrag för vår verksamhet.  Vi omsatte år 2019 sammantaget över 2 miljarder kronor. Vi satte upp 200 produktioner som gav 4 500 föreställningar och sågs av en publik på minst 3 000 000 besökare. Vi skapade sysselsättning för en hel rad olika kompetenser som krävs inom teater och nöjesindustri. Allt det riskerar nu gå om intet. Ingen bransch klarar av att tappa alla sina intäkter och för oss råder idag i princip näringsförbud. Vi har tvingats stänga ner cirka 98 procent av vår verksamhet – verksamhet som innan den ställdes in redan hade kostat oss stora summor.

Den nuvarande krisen är en näringslivsfråga i minst lika hög grad som en kulturfråga. Sammantaget i Europa är bidraget från de kulturella och kreativa näringarna till ekonomin större än bidragen från telekom-, högteknologi-, läkemedels- eller bilindustrin enligt studien ”Rebuilding Europe: The cultural and creative economy before and after COVID- 19” framtagen av revisions- och rådgivningsföretaget EY.

Nu har snart ett år utan evenemang passerat. Många företag i vår bransch är ytterst nära konkurs. Samtidigt vill vi inget hellre än att komma igång med vår verksamhet igen. Självklart anpassat och genomfört på ett ansvarsfullt sätt. Det senaste året har vi inom Sveriges Producenter och Privatteatrar för första gången bett om statligt stöd. Vi har bett om stöd från staten, av den enkla anledningen att det över en natt blev förbjudet för oss att driva  våra verksamheter.

Sveriges Producenter och Privatteatrar vill ta ansvar och göra allt vi kan för att lösa den situation vi befinner oss i. Denna rapport beskriver vår situation och hur vår bransch vill bidra för att lösa den situation som råder samt vilka ytterligare stöd och reformer som behövs för att vi ska överleva. Allt för att när pandemin är över kunna bidra till att återigen låta människor jubla, beröras, skratta och applådera tillsammans. Rapporten är ett rop på hjälp, men med ambition att vara en konstruktiv inlaga i en svår tid.

Tillsammans kan vi försvara och bevara kulturen!

Läs hela rapporten här>>

 

Närmast på Scala

RECENSÖRERNA SKRATTAR ÅT DÖDEN

07 sep 19:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

15 sep 18:00
Läs mer

SVENSKA REVYN

18 sep 18:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

19 sep 18:30
Läs mer