Letar du efter något?
Händer på våra scener
Datum & biljetter
Evenemangets datum är passerat
med Kristoffer Leandoer & Loretto Villalobos
På höstens första Klubb 10TAL diskuterar vi Masken som konstnärlig och kulturell företeelse. Under en helkväll samlar vi författare, forskare och konstnärer med olika perspektiv på ”maskering” och ”demaskering”.
Författaren Kristoffer Leandoer i samtal med scenkonstkritikern Loretto Villalobos. Läsningar av Mara Lee, aktuell med rosade poesisamlingen ”Kärleken och Hatet” (Bonniers) och Wera von Essen, aktuell med ”En debutants dagbok” (Modernista 2018). Youtubestjärnan Thomas Sekelius berättar om sin relation till konstformen smink utifrån självbiografiska boken Two faced (Bonnier fakta 2018). Läs mer om de medverkande nedan!
Release för 10TAL nr 31, ”Mask”. Specialerbjudande: förbeställ numret för 130 sek och få fri entré på köpet (endast giltigt via biljettförköp hos billetto.se). Numret hämtar du på plats.
––
Kristoffer Leandoer
Kristoffer är författare, översättare, litteraturkritiker. Han debuterade 1987 med diktsamlingen Dykarklocka (Legenda). Hans essäbok ”Mask. Litteraturen som gömställe” (Pequod press) nominerades till Augustpriset 2010. I höst är han aktuell med boken ”Barn. En essä om det förlorade paradiset”, ett slags uppföljning till Mask, var i han undersöker barnens roll i skönlitteraturen.
Loretto Villalobos
Loretto är frilansande scenkonstkritiker för bl. a. Expressen och UNT. För närvarande doktorerar hon i etnologi, med utgångspunkt i minnen om den chilenska diktaturen och exilen och hur dessa gestaltas i individuella levnadsödesberättelser. I 10TAL nr 31, ”Mask”, skriver hon om maskens roll som skydd inom proteströrelser, men också som karnevaliskt inslag utifrån antropologisk ritteori.
Mara Lee
Mara är verksam som forskare vid Kungliga Konsthögskolan, och har undervisat på Biskops Arnös författarskola i många år. Hon har tidigare gett ut både uppmärksammade diktsamlingar och romaner. För kritikerrosade ”Salome” tilldelades hon Svenska Dagbladets litteraturpris och Per Olov Enquists pris.
Wera von Essen
Wera debuterade med romanen ”En debutants dagbok” våren 2018, vilken väckte stor uppmärksamhet på kultursidorna, om karaktären Wera von Essen som försöker debutera. När romanen blir refuserad ger hon i stället ut en dagbok om den misslyckade debuten. Greta Thurfjell skrev i DN: ”Att läsa Wera von Essens ’En debutants dagbok’ är att smälta samman med det intellektuella, andliga, utfattiga, ayahuascadrickande, deprimerade och smärtsamt klarsynta dagboksjaget. Betyg 5 av 5!”
Inga Tvivel
Inga Tvivel är dragshowartisten som uppträtt kors och tvärs i Sverige såväl som utomlands de senaste 20 åren – alltifrån QX-galor till olika Pride-evenemang, via operaföreställningar och egna nattklubbsshower. Hon är en flitigt anlitad konferencier, pianist och klädmakare. För tillfället uppträder hon i den rikstäckande föreställningen ”Bland Drakar och Dragqueens”, uppmärksammad i tidningar, tv och radio, i vilken hon och hennes kollegor besöker bibliotek och läser sagor för barn.
Thomas Sekelius
Thomas slog igenom med sina personliga och inspirerande sminkvideor på Youtube och är verksam som musikartist, modell och föreläsare. Han är aktuell med boken Two faced (Bonnier fakta) om hur du med hjälp av makeup kan experimentera med ditt utseende.