Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

FÖRELÄSNING MED REGISSÖREN TILL KVINNAN I SVART

HON HAR LÄNGE GÅTT VID MIN SIDA

Det är över 25 år sedan jag såg pjäsen Kvinnan i svart på länsteatern i Örebro, men jag minns det fortfarande lika starkt. Det var den häftigaste teaterupplevelse jag haft. Jag både skrattade och fick kalla kårar. På vägen hem samma kväll hade också en dröm börjat ta form. Jag ville själv sätta upp den där pjäsen!

Det blev inledningen på en lång kärleksrelation som bland annat fört mig till London, där jag sett ”The Woman in Black” otaliga gånger.

Att följa sina drömmar är härligt men inte alltid så lätt. Vägen är sällan spikrak och det har inte min heller varit. Jag har gett upp många gånger av lika många anledningar. Men för fem år sedan satt jag i Thailand och gjorde en lista på de 100 saker jag vill göra innan jag dör – en så kallad ”Bucket List”. Trots att jag redan hade försökt och gett upp några gånger så var det självklart att en av punkterna skulle vara att få sätta upp och regissera Kvinnan i svart. När jag sedan gjorde en femårsplan över de punkter jag var mest sugen på fanns den med där också. Men drömmen kändes svår, diffus och ouppnåelig. Hur skulle detta gå till? Två år senare – 2016 – sprang jag på Rikard Ulvshammar i Funäsdalen. Vi var båda där med våra familjer och åkte skidor. Rikard och jag känner varandra sedan studietiden i Göteborg, men vi hade inte setts på många år. Vi satt och vaktade våra tvååringar som tröttnat på pulkabacken och nu var fullt upptagna i värmestugans lekland. Rikard berättade om vad han drömde om att göra som skådespelare och jag om att jag ville regissera en fantastisk pjäs som heter Kvinnan i svart.

När jag satt i bilen hem från fjällen slog idén ner med en sådan självklarhet att jag hade svårt att inte ta upp telefonen på en gång och ringa Rikard. Han skulle ju vara perfekt för en av rollerna! Jag pratade med min man om idén och oroade mig för att involvera någon annan i en dröm som spruckit flera gånger innan. Då gav han mig ett råd som jag från den dagen följt och som utan tvekan är anledningen till att jag sitter och skriver det här idag: ”Ta ett steg i taget Linda. När du tagit det första steget vet du vad nästa måste bli – och då tar du det.”

Mitt första steg var därför att kontakta Rikard och be honom läsa manuset. Jag var så nervös när vi skulle träffas och prata om vad han tyckte. Men han ÄLSKADE det!

Sedan dess har jag fortsatt att ta ett steg i taget, fått bakslag, tagit en ny riktning och fortsatt. De gånger jag varit nära att ge upp har jag haft flera underbara människor runt mig som peppat och stärkt mig. Tack – ni vet vilka ni är!

Nu är drömmen äntligen förverkligad. Jag har fått sätta upp Kvinnan i svart, med underbara Claes Månsson och Rikard Ulvshammar på klassiska Scalateatern. Jag önskar dig varmt välkommen att slå dig ner i de röda sammetsstolarna för att uppleva min absoluta favorit bland teaterföreställningar. Och om jag kan uppfylla en dröm – så kan du!

Linda Hedberg
Regissör & Producent

Speltid: 45 minuter

Begränsat antal platser, först till kvarn!

Närmast på Scala

OWE THÖRNQVIST 95 ÅR

27 maj 18:30
Läs mer

BOMBO FICA

28 maj 19:00
Läs mer

MINUTES LTR RELEASE

29 maj 20:00
Läs mer

PetrINA

30 maj 17:30
Läs mer