Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

FÅR JAG VARA MED?

Till vardags är Elaine Eksvärd en av Sveriges mest profilerade retoriker – nu debuterar hon på teaterscenen med showen ”Får jag vara med?”. Den intima föreställningen handlar om en människas önskan om att bli hel och är hämtad ur Elaines liv. Nära till både skratt och gråt berättas en historia om en utsatt uppväxt i Bredäng, och att slitas mellan identiteter för att sedan finna sig i rollen som en av Sveriges mest anlitade föreläsare med hundratusentals följare. Till sin hjälp har hon regissören Amanda Pesikan samt skådespelaren och manusförfattaren Alexander Salzberger. Premiären äger rum den 24 februari 2023 på Scalateatern i Stockholm och biljetterna släpps på fredag 25 november klockan 9.00.

”Får jag vara med?” är en show där ämnen som bland annat jakten på tillhörighet, att slitas mellan identiteter och att befinna sig i epicentrumet av trasiga familjerelationer sammanvävs med ett stort mått av humor, och inte minst en hög igenkänningsfaktor. Eller som Elaine själv benämner det – ”memoarer man helst glömmer”, något hon utvecklar så här:

– Det här är väl det andra mindre skitnödiga sidan av retorikmyntet. Showen är inte direkt det som man skriver ut i sitt CV eller dejtingprofil. Men att få dela det mänskliga såriga och härliga, är ju det som tillhör livets hjärtslag – upp och ner. Trots att jag häpnar över alla korkade val jag tagit i mitt liv hade jag självdött i den raka linjen av ekorrhjulet. Att mina val varit så knasiga att det kan göras till en show tar jag både som en komplimang och ängslan över mina framtida val. Det är en feel-good på min bekostnad eftersom alla andra kommer känna sig som helgon jämfört med mig. Jag bjussar på det med hopp om att fler vågar vara mänskliga med alla skavanker och brister – utan filter.

Showen regisseras av Amanda Pesikan som säger så här om arbetet med “Får jag vara med?”:

– Jag tilltalas av historier där man vågar komplexifiera och vända och vrida på perspektiv, inte minst människans önskan om att bli hel. Att klippa och klistra och lägga pusslet. Det var också ur det som titeln föddes – ”Får jag vara med?”.

Om Amanda Pesikan (regi):
Amanda Pesikan är regissör och en van berättare med över 20-års erfarenhet av olika produktioner, med succér som Under Kniven, Gympaläraren och Vänligen Lars Lerin. Flera av hennes produktioner har mottagit eller nominerats för TV-priset Kristallen. 2022 filmdebuterade hon som regissör till dokumentären ”Kören – En film om Tensta Gospel Choir” som också blev Guldbagge-nominerad.

Om Alexander Salzberger (manus):
Alexander Salzberger är skådespelare och dramatiker. I rollen som skådespelare har han synts i uppsättningar av Linje Lusta, Processen och Måsen, därtill även i film- och tv-produktioner som filmatiseringarna av Arne Dahls böcker, serien 30 grader i februari och komediserien Sjukt. Som dramatiker märks bland annat Äkta känner äkta, vilken ursprungligen hade premiär på Vällingbyscenen/Kulturhuset Stadsteatern och senare även sattes upp i Storbritannien. Mest känd är han kanske för föreställningen ”Kicktorsken” som även utkommit i bokform

Speltid: 60 min
Åldersgräns: 13 år

 

Närmast på Scala

ISAC ASPBERG

Ikväll 21:00
Läs mer

Small Town Orchestra & Orgelparty Pop edition

14 jun 20:00
Läs mer

SWING MAGNIFIQUE

15 jun 19:30
Läs mer

LA FIESTA CONTINUA

15 jun 21:00
Läs mer