Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

Den liberala ordningens sönderfall

Den liberala ordningens sönderfall: Martin Kragh & Adam Gopnik

Antalet demokratier har sjunkit globalt de senaste 15 åren. Efter murens fall öppnade sig ett demokratiseringsfönster som sakta håller på att stängas. I Europa har auktoritär populism, som politisk ideologi, tagit pallplats som den tredje största ideologin efter konservatism och socialdemokrati. I USA har en demagog försökt kringgå den liberala demokratins grundprinciper. För ett drygt halvår inleddes Vladimir Putins försök att underkuva en folkvald regering i Europa.

Den liberala demokratin är hotad av krafter inifrån och utifrån. Polarisering, cancelkultur, självcensur, konspirationsteorier och kunskapsresistens bryter ner tilliten till demokratiska institutioner och påverkar sammanhållningen i samhället. Ekonomisk ojämlikhet, klimatförändringar, krig och flyktingvågor är globala rörelser som banar väg för “starka män” med löften om enkla lösningar.

Klarar den liberala demokratins inneboende långsamhet, med små förändringar över tid, att svara mot en tid som efterfrågar snabba resultat? Hur ska vi förstå Putins egen ideologi och läsning av demokratiska värden?

Fri Tanke och Judisk Kultur i Sverige är stolta att presentera ett symposium om den liberala ordningens sönderfall – och möjliga räddning. Kvällens huvudtalare är författaren och kritikern Adam Gopnik, aktuell med boken Tusen små framsteg, och Rysslandsforskaren Martin Kragh, aktuell med boken Det fallna imperiet – Ryssland och väst under Vladimir Putin. Med på scenen har vi också statsvetaren Sten Widmalm, aktuell med antologin Skör demokrati, och akademiledamoten och filosofen Åsa Wikforss, aktuell med boken Därför demokrati. Samtalet leds av journalisten Per Svensson.

Närmast på Scala

RECENSÖRERNA SKRATTAR ÅT DÖDEN

07 sep 19:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

15 sep 18:00
Läs mer

SVENSKA REVYN

18 sep 18:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

19 sep 18:30
Läs mer