Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

20 år efter it-kraschen

Bubblan som aldrig sprack

Den 6 mars 2000 rasade världens börser. Tiden runt millennieskiftet har fått namnet ”IT-bubblan”. 20 år senare har vi bjudit in en rad personer som var med för att reflektera över nittiotalets dotcom-yra.

Medverkar gör tidigare statsminister Carl Bildt och it-entreprenörerna Jonas Birgersson, Christer Sturmark, Johan Staël von Holstein och Viktoryia Khromchanka. Artisten Meja står för musiken. 

I mitten av 1990-talet var bara två procent av Sveriges befolkning uppkopplad. Det var en tid i Sverige då räntan var skyhög, kronan svävade fritt och samhället präglades av statliga monopol och jantelagen. Berlinmuren fall blev en symbol för drömmen om en ny friare värld. Sen kom internet.

Det blev en perfekt storm för den nya generationen. Snart fick folkhemsindustrialisterna sällskap av en ny typ av entreprenörer. De klädde sig annorlunda, förstod tekniken och ville arbeta bredvid sina anställda.

De nya entreprenörerna utmanade monopolen, omfamnade globaliseringen och krängde den nya tekniken i kreativa tjänster – allt under ivrigt påhejande från en euforisk finansmarknad. Sen brast bubblan. Men hur sanningsenlig är egentligen den bilden?

I Christian Albinssons bok Bubblan som aldrig sprack: Internetpionjärerna som skapade det svenska techundret skildras tidsandan och personerna bakom bubblans drama, men framför allt hur de banade väg för det svenska techundret. Albinsson leder kvällens samtal och boken finns att köpa på plats till lanseringspris.

Samtidigt som it-entreprenörerna skördade guld på börsen gick svensk musik på export. 1998 toppade artisten Meja den amerikanska Billboardlistan med sin megahit ”All ‘Bout the money”. Hon står för kvällens musik.

Datum: 6 mars

Tid: 18.00–21.00 inkl paus. Boksignering efteråt.

Biljetterna släpps 24/1 då köplänken aktiveras.

Närmast på Scala

RECENSÖRERNA SKRATTAR ÅT DÖDEN

07 sep 19:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

15 sep 18:00
Läs mer

SVENSKA REVYN

18 sep 18:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

19 sep 18:30
Läs mer