Händer på våra scener

Datum & biljetter

Evenemangets datum är passerat

BÄNKEN

”Bänken” är en av de mest kända pjäserna av den legendariske sovjet-ryska dramatikern Alexander Gelman. Den hade premiär 1985 på scenen för den världsberömda Moskvas Konstteater (där den nästan förbjöds av de sovjetiska myndigheterna för dess upplevda ”oanständighet”) och har sedan dess uppträtt på teatrar i över 30 länder runt om i världen.

Berättelsen kretsar kring två medelålders karaktärer som möter varandra vid parkbänken. Han är en jovial kvinnokarl som fastnat i ett krångligt äktenskap, något utsliten men fortfarande livlig och i en oändlig jakt på ett nytt byte. Hon är en ensamstående mamma med många ouppfyllda drömmar som desperat väntar på den rätte. Hon har mycket kärlek att ge… men ingen att ta emot den. Deras flyktiga möte i parken börjar som en lekfull flirt, som verkar vara avsedd att bli ett upptakt till ännu ett kärlekslöst one-night stand utan några förpliktelser. Men när lager av lögner och anspråk dras av utvecklas deras spontana dejt till något helt annat: ett gripande, roligt och oförutsägbart möte mellan två ensamma själar som söker efter kärlek, värme och förståelse.

I huvudrollerna ser vi Alexej Panin och Vera Kutsenko.

Alexej Panin är en av Rysslands mest kända och folkkära film-, tv och teaterskådespelare. Han är särskilt känd för sin skarpa känsla för komedi men har också spelat många dramatiska roller. Alexej har varit med i dussintals filmer och tv-serier bland annat i andra världskrigskrigsdrama ”Stjärna” och Alexej Balabanov’s kriminalkomedi ”Dödmannens bluff”, och har också spelat i några av Rysslands finaste teatrar såsom Vakhtangov Teatern, Pusjkin Teatern och Tabakerka. I 2020 emigrerade han till Spanien på grund av allt hårdare politiska och sociala klimatet i Ryssland. Han kritiserade Rysslands annekteringen av Krim och aggressionen i Donbass. Alexej stödde också Rysslands hård pressade HBTQ-samhället och fördömde statliga homofobin. I 2022 blev han en av de mest högljudda antikrigsröster bland ryska skådespelarkåren. Hans rasande antikrigsutfall blev legendariska och sågs av miljoner på sociala medier. På grund av hans politiska hållning kan Alexej inte ens besöka Ryssland i överskådlig framtid. ”Bänken” är hans första teaterprojekt i exil.

Vera Kutsenko är ukrainsk teaterskådespelerska. Hon är född och uppvuxen i Luhansk provinsen i Ukraina där hon också hade studerat teaterkonst i Luhansk Kulturinstitutet och Luhansk Universitet. Mellan 2009 0ch 2014 spelade hon i Severodonetsk Dramatiska Teatern och mellan 2024 och 2018 i Luhansk Oblast Akademiska Musikaliska-Dramatiska Teatern. I 2018 lämnade hon utbrytarregionen Luhansk och emigrerade till Spanien.

Föreställningen är på ryska med engelska texter och är 90 minuter lång utan paus.

Närmast på Scala

RECENSÖRERNA SKRATTAR ÅT DÖDEN

07 sep 19:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

15 sep 18:00
Läs mer

SVENSKA REVYN

18 sep 18:30
Läs mer

SVENSKA REVYN

19 sep 18:30
Läs mer